Onlangs deed de Universiteitsraad een voorstel om het aantal all-genderwc’s te halveren van 28 naar 14 procent. Het voorstel stuitte op verzet van andere raadsleden, die stellen dat de verlaging negatieve gevolgen kan hebben voor LHBTQ+-studenten en -medewerkers. “Het gaat niet alleen om acceptatie van trans en non-binaire studenten, maar het is een ruimte die actief inclusief voor hen is”, zegt vicevoorzitter Marit Dukker van Erasmus Pride over de invoering van all-gendertoiletten.

Urinoirs

Het blijkt dat het buitenbeentje in de ruimte van de all-gendertoiletten de urinoirs zijn. “Persoonlijk vind ik het niet erg, maar ik vind het wel een beetje raar dat er urinoirs zijn”, zegt studente Mila. Voor sommigen is de aanwezigheid van urinoirs even wennen. Mira, studente Pedagogische Wetenschappen, zegt hierover: “Eerst was het een beetje vreemd, maar nu ben ik eraan gewend.” “Voor mij is het geen probleem, maar voor sommige mensen is het misschien een beetje raar als je binnenkomt en daar een man ziet staan”, merkt Femke op, een studente die net uit de all-gendertoiletten in het Mandeville-gebouw komt.

Dukker is het er mee eens. “All-gendertoiletten zonder voldoende privacy (zoals met urinoirs buiten de hokjes) kunnen studenten ongemakkelijk maken, en dat moeten we serieus nemen. Het verminderen van het aantal all-gendertoiletten lost op die manier het privacyprobleem niet op. Ze zijn momenteel niet perfect, maar ze verwijderen is erger.”

Aangenaam aantal volledig gendertoiletten

Uit de reacties blijkt dat studenten het erover eens zijn dat het goed is om in ieder geval gedeeltelijk all-gendertoiletten op de campus te hebben. “Ik vind dat er toiletten voor zowel vrouwen, mannen als alle geslachten moeten zijn”, zegt Mila. Een andere student is het daarmee eens. “Ja, ik denk dat het goed is voor de mensen die het nodig hebben. Ik denk niet dat het problemen veroorzaakt voor andere mensen”. “Ik vind dat je het recht moet hebben om te kiezen, dus het is fijn om een verdieping te hebben met mannen- en vrouwentoiletten en een andere verdieping die all-gender is”, merkt Femke op. Taras, een andere student, voegt hieraan toe: “Het aantal toiletten voor mannen en vrouwen is ruim voldoende en de universiteit moet het houden zoals het is”.

Over de all-gender urinoirs is het laatste woord nog niet gezegd. “Ik vind dat er zowel vrouwen als mannen moeten zijn en ook all-gender, maar niet met urinoirs”, zegt Mila. Voor de leden van Erasmus Pride heeft het hebben van all-gender toiletten op de campus een belangrijke waarde. “Onze leden zijn blij met het bestaan van de all-gender toiletten op de campus, omdat ze zich hierdoor gezien en vertegenwoordigd voelen op deze universiteit. Hoewel je zou kunnen zeggen dat het gewoon een toilet is, maakt het eigenlijk een groot verschil, omdat het een duidelijk teken van erkenning van de universiteit is”, legt Marit uit.

All gender toiletten toilets_stock_Eva Gombar-Krishnan

Lees meer

Universiteitsraad wil het aantal all-gendertoiletten halveren

De Universiteitsraad heeft een voorstel ingediend bij het College van Bestuur over de…