Onbekenden hebben leuzen gespoten op de Starbucks op campus Woudestein uit protest tegen de gewelddadigheden in Gaza. Op de muur en ramen staan teksten als ‘Gaza is being starved and you can’t resist mid coffee’ en ‘Starbucks funds genocide’. Ook is er een grote Palestijnse vlag op de muur gespoten.

In een reactie laat de universiteit weten de graffiti zo mogelijk vandaag weg te laten halen, en aangifte te doen bij de politie. Verder kijkt de facilitaire dienst of de aanwezige camera’s op de campus anders moeten worden ingesteld, om herhaling te voorkomen. Het is de tweede keer dat er leuzen tegen de oorlog in Gaza op het gebouw werden gesprayd, de eerste keer was een week geleden. Toen werd geen aangifte gedaan.

Een woordvoerder van de universiteit wil geen inhoudelijke reactie geven op de aangebrachte teksten. “We hebben aangifte gedaan, dat zegt genoeg. Dit soort dingen werkt polariserend.”

gaza starved bekladding starbucks 2024-3-8 Foto Nora van der Schoor
Leuzen gespoten uit protest tegen oorlog Gaza op Starbucks Woudestein. Beeld door: Nora van der Schoor

Het is niet bekend wie er achter de twee bekladdingen zitten. Na het incident van vorige week verscheen er wel een ‘making-of-video’ op de Instagrampagina van Palestine solidarity Rotterdam. Op datzelfde account wordt nu een actiedag op campus Woudestein aangekondigd voor dinsdag 12 maart. Op het programma staat in ieder geval een rondetafeldiscussie met onder meer (online) sprekers van de Palestijnse Birzeit Universiteit, gevestigd op de Westelijke Jordaanoever. Zij roepen de Rotterdamse universitaire gemeenschap op ‘aan hun intellectuele en academische plicht te voldoen’ en zich uit te spreken tegen het oorlogsgeweld in Gaza.

Vanuit het ISS neemt docent Jeff Handmaker deel, hij organiseerde eerder een teach-in over het conflict tussen Israël en Hamas op de universiteit. Het gesprek wordt geleid door docenten Isabel Awad, docent bij de ESHCC, en Irene van Oorschot van de ESSB.
Volgens de Instagram-pagina van de organisatie start de bijeenkomst om 13 uur in de middag, locatie is nog niet bekend gemaakt.

Dat de oorlog in Gaza leidt tot discussie op de universiteit, bleek dit najaar toen er enkele bijeenkomsten werden georganiseerd in solidariteit met de Palestijnse bevolking. Betogers vonden dat de universiteit zich moest uitspreken tegen de gewelddadigheden van Israël. Het College van Bestuur hield het bij een algemene afwijzing van al het geweld en de wens dat er einde zou komen aan dat geweld.

Aanvulling:
Inmiddels is bekend dat de bijeenkomst a.s. dinsdag wordt gehouden in het Van der Goot gebouw om 13 uur in zaal M1.19. Dutch Scholars for Palestine hebben 12 maart uitgeroepen tot National Action Day for Gaza. Ze roepen alle universiteiten op hun banden met Israël te verbreken.

Mede-organisator Isabel Awad is verheugd dat de Erasmus Universiteit ruimte geeft om de bijeenkomst te organiseren en ervaart, anders dan op andere universiteiten steun voor het organiseren van een dialoog over de situatie in Gaza. Tegelijk wil ze ook dat deze universiteit de banden verbreekt met organisaties die banden hebben met Israël. Ze benadrukt dat het College van Bestuur, en andere bestuurders van de universiteit uitgenodigd zijn om de bijeenkomst bij te wonen.

Isabel Awad benadrukt desgevraagd dat de organisatie niks te maken heeft met de bekladding, omdat ze juist alternatieven voor geweld willen promoten met hun bijeenkomst.

gaza bekladding starbucks love genocide 2024-3-8 Foto Nora van der Schoor
Palestijnse vlag op Starbucks Woudestein gespoten door onbekenden. Beeld door: Nora van der Schoor
rol-Erasmus Universiteit University-EUR-internationaal conflict-oorlog-war-discussie-discussion-2.2024_Francesca Mora

Lees meer

Rector Bredenoord: ‘Ik wil de maximale academische vrijheid waarborgen, dus moet ik geen politieke uitspraken doen’

In de weken na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober liepen de spanningen op de EUR…