Zoals Wet Wet Wet al zong: ‘Love is all around’ in deze tijd van het jaar. Lesli Knope leerde ons echter dat ‘de beste dag van het jaar’ eigenlijk de dag is dat je met je beste vriendinnen afspreekt. Het personage uit de Amerikaanse serie Parks and Recreation bedacht de eerste officiële Galentine’s day toen ze in een aflevering in 2010 haar vriendinnen uitnodigde voor een ‘ladies celebrating ladies’ brunch. Vanaf dat moment hebben meisjes en vrouwen 13 februari, of soms een andere dag van de maand, opgeëist om met hun beste vriendinnen samen te komen voor een speciale gelegenheid.

Een etentje en een concert

Als Nathania, Stella, Abigail en Louisa tijdens hun lunchpauze op de campus lekker zitten te kletsen, is hun gelach van ver te horen. “We zijn altijd samen”, vertelt Nathania met een glimlach. De vier vriendinnen kennen elkaar pas sinds september, toen ze begonnen met hun masteropleiding Management aan de Rotterdam School of Management. Ze komen uit Nederland, uit Duitsland en Aruba, en wisten meteen dat ze ‘perfect bij elkaar passen’, omdat ze dezelfde levensdoelen en humor delen. Omdat de vriendschap tussen de studentes nog pril is, wordt dit de eerste keer dat ze samen Galentine’s Day kunnen vieren. “Ik kwam het voor het eerst tegen op Instagram, en het leek me meteen leuk om Valentijn met de meiden te vieren”, legt Louisa uit.

Plannen waren zo gemaakt, omdat ze al kaartjes hadden gekocht voor het concert van R&B-artiest Masego in Amsterdam op donderdag. “Wij kenden hem niet eens, maar Stella wel. Dus we gaan met haar mee zodat zij een leuke avond heeft!”, zegt Nathania, waarop de groep in de lach schiet. Met haar handen op haar hart zegt Stella lachend: “Mijn dank is groot!”. Om Galentine te vieren hebben ze voorafgaand aan de show een etentje gepland om ‘er samen met de meiden een feestje van te maken’, vertelt Nathania. “We hebben het er altijd over dat we meer tijd en aandacht aan elkaar moeten besteden” aldus Stella. Ze vindt Galentine’s Day een mooie kans om ‘van elkaars gezelschap te genieten’.

Galentines valentines day friends studenten_feb2024_Kim Casamitjana
Beeld door: Kim Casamitjana

Een feministisch gebruik en de democratisering van liefde

Is Galentine’s Day wel een feministisch gebruik? “Jazeker”, zegt Nathania, “als vrouw moet je jezelf vieren, want we leven in een mannenwereld”. Voor de studentes is dit het juiste moment daarvoor. Door als groep af te spreken, laten ze zien dat ze hun vriendschap koesteren en dat een sterke band met je vriendinnen ontzettend belangrijk is. “Vriendinnen staan voor je klaar als je problemen hebt. Zij zijn degenen die je echt begrijpen”, legt Abigail uit. Nathania is het daarmee eens: “We leven met elkaar mee zoals geen ander dat kan. Je voelt dat je een band opbouwt met mensen met wie je je hele leven bevriend zult blijven”.

Maar Galentine’s Day is ook een manier om de liefde te democratiseren. Door op deze dag bij elkaar te komen kunnen ze laten zien dat ze ook andere vormen van liefde waarderen, naast de romantische. “Liefde is er voor iedereen”, zegt Abigail. “Het gaat niet altijd om het samenzijn met een partner; je kunt ook andere mensen om je heen hebben om wie je echt geeft en die om jou geven.” Maar ook als je een partner hebt, is het nog steeds belangrijk om ‘je meiden eraan te herinneren’ dat zij ook jouw ‘Valentijn’ zijn, voegt Louisa toe. Omdat het zowel bij Valentijnsdag als bij Galentine’s Day ‘draait om degenen van wie je houdt’, dus ook om je vrienden.

vlcsnap-2020-02-13-14h08m30s787

Read more

Aan wie geef je een roos op valentijnsdag?

Het is valentijnsdag, maar vliegen er ook vlinders over de campus? Verslaggever Josephine…