Collegevoorzitter Ed Brinksma vertrekt in september. Zijn termijn als lid van het College van Bestuur loopt dan af en hij heeft dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. “Het zijn privé-afwegingen die mij, na totaal vijftien jaar als universitair bestuurder, doen kiezen voor een toekomst met meer aandacht en tijd voor de mensen in mijn persoonlijke omgeving”, vertelt hij in een bericht van de universiteit.

Brinksma begon zijn voorzitterschap midden in de coronaperiode, in september 2020. Het was een tijd die niet alleen door de pandemie lastig was, maar ook vanwege veel bestuurlijke wisselingen aan de EUR. Hij nam de voorzittershamer over van interim-voorzitter Hans Smits, die was ingevlogen nadat de vorige voorzitter Kristel Baele geen tweede termijn kreeg. Drie maanden na Brinksma’s aantreden vertrok de toenmalig rector magnificus Rutger Engels.

eb drinksma ed brinksma em-nieuwjaar champagne bas van der schot

Lees meer

Nieuwe collegevoorzitter Brinksma ‘houdt van het leven’ en spreekt zijn talen

Ed Brinksma is vanaf 1 september de nieuwe collegevoorzitter, als opvolger van Hans…

Rust gebracht

Met de komst van vicevoorzitter Ellen van Schoten in januari 2021 en de komst van rector Annelien Bredenoord in oktober 2021 was het College van Bestuur weer compleet, en is het sindsdien rustiger in de bestuurlijke kringen.

“Ed heeft bestuurlijke rust gebracht en de universiteit geleid in soms ook turbulente tijden, zoals tijdens de covid-periode. Hij is een drijvende kracht bij de implementatie van de strategie, het bouwen aan de convergentie met het Erasmus MC en de TU Delft, en de cultuurcampus en universiteitennetwerk UNIC, en zal dat de komende maanden ook blijven”, schrijft Jaap Winter, voorzitter Raad van Toezicht in een reactie op het aangekondigde vertrek van de voorzitter. De Raad van Toezicht zegt in de reactie zicht te buigen over de opvolging en daar ‘binnen afzienbare tijd nadere mededelingen over te doen’.

Brinksma, van origine informaticus, kwam in Rotterdam na een periode als universitair bestuurder in Hamburg. Daarvoor was hij acht jaar rector aan de Universiteit Twente.

Ed Brinksma, voorzitter van het CvB

Lees meer

Collegevoorzitter Ed Brinksma over de heropening: ‘Zelftesten is je morele plicht’

Van verplicht testen voor campusbezoek is hij absoluut geen voorstander, wel ziet…

Spijt van politie-ingrijpen

Behalve met de coronacrisis kreeg Brinksma ook te maken met driemaal een bezetting van de universiteit door OccupyEUR. Hij kreeg veel kritiek van studenten en medewerkers vanwege de inzet van de ME bij de ontruiming van het Sandersgebouw in november 2022. Brinksma zelf betuigde achteraf spijt dat het zo was gelopen. Ondanks de moeizame interactie tussen het CvB en de activisten leidden de bezettingen wel tot versnelde extra maatregelen voor een duurzamere universiteit.

EUR onderdeel van mijn leven

Brinksma zelf zegt over zijn aangekondigde afscheid: “De EUR is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Een prachtige universiteit in een dynamische stad met een sterk profiel en een ambitie die ertoe doet – het bewerkstelligen van echte maatschappelijke impact vanuit wetenschappelijke kracht. Zaken waarmee ik mij identificeer en graag voor inzet. Het is een voorrecht om daaraan, samen met de vele getalenteerde medewerkers, bij te kunnen dragen. Het zijn dan ook privé-afwegingen die mij, na totaal vijftien jaar als universitair bestuurder, doen kiezen voor een toekomst met meer aandacht en tijd voor de mensen in mijn persoonlijke omgeving. Tot die tijd blijf ik mij voluit inzetten voor de EUR en haar toekomst.”

2023-09-04 EUR Opening Academisch Jaar (Arie Kers) (27)

Lees meer

Collegevoorzitter: Plan om internationalisering in te perken is ‘doorgeschoten wetsontwerp’

Bij de Opening van het Academisch Jaar was collegevoorzitter Ed Brinksma maandagmiddag…

Lees één reactie