De renovatie van het Tinbergengebouw gaat dit voorjaar van start. Het gedeelte waar de redactie zit wordt gesloopt. Dus moet EM verplaatsen. Gunneweg vertelt: “We wisten al toen we hier introkken dat het tijdelijk was, maar door het uitstel van de renovatie van het gebouw zijn we uiteindelijk veel langer gebleven dan de bedoeling was. Dat is fijn, want dit was een van de beste locaties waar we ooit gezeten hebben.” De redactie heeft zo’n vijf jaar de ruimte aan de gang tussen Theil en Tinbergen als thuisbasis gehad.

Nu moet EM ruim baan maken en vertrekt de redactie naar het G-gebouw. Eerlijk is eerlijk, de redactieleden moesten wennen toen duidelijk werd wat de nieuwe locatie van de redactie zou worden. Want het G-gebouw staat op de campus niet bekend als premium locatie bekend. Maar Gunneweg ziet vooral nieuwe mogelijkheden: “We zitten daar tussen een aantal studieverenigingen en studiewerkplekken. We zitten – ook al voelt het als een uithoek – op een levendige plek waar veel studenten in- en uitlopen.”

EM_map_2022

Onderdeel van de Special

Vind je weg op de campus

Welkom in Rotterdam! Wij zijn Erasmus Magazine, de belangrijkste onafhankelijke,…

Zichtbaarheid

Het nieuwe kantoor in het G-gebouw is niet de meest zichtbare locatie en het is kleiner dan de plek in Tinbergen. “Maar ik zie het maar als, daar is een heel mooi Duits woord voor: tapetenwechsel (letterlijk: wisselen van tapijt). Even eruit, even wat nieuws. Zo moeten we het maar zien. En het kan zomaar weer nieuwe verhalen en ontmoetingen opleveren.”

Erasmus Magazine is in de zestien jaar dat Gunneweg hier werkt al vier keer verhuisd. Het voordeel van al die verhuizingen is dat EM steeds op een andere plek zichtbaarheid krijgt. “Dat is erg belangrijk voor Erasmus Magazine. Op een plek zitten waar mensen ons kunnen vinden en zien. Zodat mensen bij ons kunnen binnenlopen als ze wat willen vragen of vertellen. Onze redactie is meer dan alleen een kantoorfunctie, zo nemen we er ook EM TV op.”

Verschillende werkplekken

Journalistiek gezien is het belangrijk dat mensen binnen kunnen lopen.  Gunneweg heeft ervaring met werkplekken waar dat niet zo is. “Toen ik ooit mijn eerste stage liep als journalist, bij de Haagsche Courant, was dat in een kantoorgebouw in de Plaspoelpolder. Dat is een soort niemandsland tussen Delft en Rijswijk. Daar zat de uitgever, de drukkerij en ook de redactie. Daar hoor je als een stadskrant eigenlijk niet te zitten.”

Ook de redactie van EM heeft zware tijden gekend, toen het in ruimte AT-57 zat: “We zaten ergens onderin en keken van de campus af, in plaats van de campus op. Daar hebben we gelukkig maar een jaar gezeten.” Het G-gebouw is misschien minder fancy dan het Erasmusgebouw maar wel een stuk zichtbaarder.

Maar ook de nieuwe locatie is tijdelijk, want het G-gebouw staat ook al jaren op de nominatie voor sloop. “De bedoeling is dat we na de renovatie van Tinbergen, als er meer plek is op de campus een vaste zichtbare plek krijgen,” vertelt Gunneweg.

Housewarming

Verhuizen brengt ook leuke dingen met zich mee. Zoals een aanleiding voor een grote schoonmaak. “Het is een mooi moment om eens helemaal op te ruimen en al die dozen leeg te halen”, zegt Gunneweg. Er zijn al heel wat oude papieren en notitieboekjes de kliko ingegaan. “Zo nemen we steeds minder mee.”

En als de verhuizing achter de rug is, staat een welverdiende housewarming op de planning. “We gaan kijken of we met de andere bewoners van het G-gebouw (onder andere EFR en de Recruitment days) iets kunnen organiseren. “EM is namelijk beroemd om zijn gezellige borrels. Dus daar mogen anderen ook van meegenieten.”