“Superleuk”, vindt Annemiek Slingerland van Stichting Move, die studenten koppelt aan basisschoolkinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten.  “Superleuk dat we gekozen zijn als het goede doel van de Eurekaweek en het opgehaalde geld is een extra zetje in de rug voor ons. Een bijzonder moment waren alle telefoonlampjes die in Ahoy werden ‘aangestoken’ voor Move.”

Opening Eurekaweek Ahoy 21.8.2023_2_Wieneke Gunneweg

Lees meer

Veel aandacht voor welzijn eerstejaars tijdens de opening van de Eurekaweek

‘Let goed op jezelf en elkaar’, is de boodschap die de 4600 Eurekaweekgangers…

‘Move je buurt’ is het langstlopende project van Move in Rotterdam, bijna vijftien jaar. Een student wordt hierin gekoppeld aan leerlingen van een basisschool. De kinderen moeten met een idee komen: een dinershow voor ouderen, graffitikunst in de wijk, wat ze maar willen. “Kinderen dromen groot, de studenten proberen hun idee mogelijk te maken”, vertelt Slingerland. “Ze doen het project samen. De studenten nemen hun groep ook mee naar de universiteit of hogeschool voor een rondleiding.”

Sinds enkele jaren is er ook ‘Move Maatje’, dat is een één-op-éénproject. “Een student wordt hierin gekoppeld aan een leerling uit groep 8, iemand die vanuit huis de steun mist voor een soepele overstap naar de middelbare school. De student bespreekt dan of de leerling al eens heeft nagedacht over de middelbare school en legt uit wat je kan verwachten.”

Tikkie voor Move

Het goede doel van de Eurekaweek krijgt jaarlijks ruimte om bij verschillende onderdelen van de introductieweek te vertellen over wat ze doen. Bij de openingsceremonie, bij de lunch op maandagmiddag en op de campusmarkt was Move dit jaar aanwezig. Bij hun inschrijving kregen studenten de optie om ook een donatie over te maken en tijdens de opening in Ahoy was een groot tikkie-scherm te zien waarmee het publiek geld konden doneren.