Het is half 9 ’s ochtends, de zon is al een tijdje op, maar op de tijdelijke slaapplek (geregeld voor Eurekaweeklopers zonder kamer) is het nog rustig. Een enkele student rolt uit bed via de hockeyvelden moeizaam het douchegebouw in. Host Floris: “Ik heb begrepen dat het gisteravond best laat is geworden, dus ik denk dat iedereen rond 10 of 11 uur langzaam wakker zal worden.”

Rise and shine

Otto_Eurekaweek-Waking-up-Report_Leonidas_24August2023_Thanh Nguyen
Otto is vroeg uit de veren. Beeld door: Thanh Nguyen

Otto is wel al vroeg uit de veren. Fris uit de douche vertelt hij: “Ik slaap hier omdat ik gewoon even goed wil doorpakken met feesten ’s avonds, zonder dat ik dan nog helemaal naar huis in Middelharnis hoef te reizen.”

Is hij zo vroeg op omdat hij een goede nachtrust achter de rug heeft? Otto: “Nou, ik kan je vertellen: alles went, ook dit.” Hij is hier echt alleen om te slapen: “Als ik eenmaal naar bed ga wil ik ook echt pitten, dus ik ga hier niet op ontdekkingstocht om mensen te ontmoeten.”

De nog slaperige Ralph, onderweg naar de douche, is het hier niet helemaal mee eens: “Ik lag met drie meiden op een bed, gisteravond was veel te gezellig!” Verder heeft hij prima geslapen: “Als je zo moe bent slaap je echt overal volgens mij.” Zijn zoektocht naar een kamer in Rotterdam staat nog op een laag pitje: “Ik ga wel zoeken maar het heeft nog niet heel veel haast. Ik woon nu vlak bij Utrecht.”

Optimale voorbereiding

Elke avond komt iedereen op een ander tijdstip ‘thuis’. Mensen hebben om 4 uur ‘s nachts nog luide gesprekken. “Je hoort elk geluid helemaal aan de andere kant van de zaal”, zegt Otto. Fleur heeft zich optimaal voorbereid: “Ik heb hele goede oordopjes bij me, dus ik hoor helemaal niks.” Ze vertelt: “Alsnog heb ik niet zo heel lang geslapen, maar dat hoort erbij. Ik ben wel moe, maar dat gaat weer weg zodra ik met m’n groepje ben.”

De studenten mogen op zondag al komen en moeten er vrijdag om 10 uur uiterlijk uit. Dit kost 150 euro, plus 20 euro voor een kluisje en 10 euro voor je beddengoed. Fleur merkt dat er vooral veel internationale studenten overnachten. “Veel Nederlanders zijn naar studentenverenigingen gegaan. Dat was eigenlijk een beter plan, dat is namelijk gratis.”

Binnen een dag op- en afbouwen

Host Floris heeft vandaag de ochtendshift. Hij studeert zelf aan de hogeschool in Breda en geniet van zijn zomerbaantje bij The Sleeping Agency: “Een beetje contact maken met internationale en Nederlandse studenten tijdens zo’n feestweek is hartstikke leuk.”

Floris_Eurekaweek-Waking-up-Report_Leonidas_24August2023_Thanh Nguyen
Beeld door: Thanh Nguyen

Het bedrijf verzorgt slaapplekken op festivals, zakelijke evenementen en noodopvang. “Dit is het tweede jaar dat we een klus mochten doen voor de Erasmus universiteit. Vorig jaar is het voor beide partijen goed bevallen. Alles wordt in een dag opgezet en ook weer binnen een dag afgebouwd, zodra iedereen vrijdagochtend weg is.”

Lichte slaper

Larissa is aankomend masterstudent en vindt de Eurekaweek behoorlijk overweldigend: “Het is veel socializen en eigenlijk iedere dag feesten.” Goede nachtrust is essentieel. Lukt het hier om op te laden voor de volgende dag? Larissa: “Daar had ik geen hoge verwachtingen van, want ik ben een lichte slaper. Maar ik waardeer de plek en het is heel dicht bij de campus.”

Bovendien is ze wel wat gewend. Ze gaat regelmatig kamperen en naar festivals, en heeft de afgelopen drie jaar gereisd en in hostels geslapen: “Dus, dit past in mijn straatje”

En hierna?

Hebben de studenten al een kamer gevonden? Larissa: “Nee, nog niet. Het is tot nu toe super moeilijk om iets te vinden in Rotterdam. Daarom slaap ik ook hier, dan kan ik makkelijk naar bezichtigingen. Fleur uit Roosendaal en Otto uit Middelharnis gaan voorlopig nog niet op kamers, maar willen wel beginnen met zoeken.

Studentenhuisvesting huur tekort studentenwoningen renting studentenhuis woningnood Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Studenten hebben het zwaar op kamermarkt, tekort neemt alleen maar toe

De druk op de Rotterdamse kamermarkt is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Er is…