“Je bent geen echte vent zonder dat je vraagt om consent”, zei Mariëtte Hamer donderdag in een uitzending van het programma Spraakmakers op radio 1. Ze is de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Samen met vertrouwenspersoon Sophie Haccau van de Delftse studentenvereniging Virgiel lanceert ze een studentenpact, een serie afspraken die de meeste studentenverenigingen, studentenorganisaties en Amnesty International samen hebben gemaakt. Het pact wordt overhandigd aan onderwijsminister Dijkgraaf en verscheen donderdagmiddag online.

Landelijke richtlijnen

Volgens een studie van Amnesty International wordt 1 op de 10 vrouwelijke studenten verkracht. De initiatiefnemers van het pact vinden dat “niet uit te leggen”. In workshops moeten studenten daarom leren hoe ze rekening moeten houden met elkaars grenzen.

Ze horen altijd te vragen om instemming, is het idee.

 Met het pact hebben de verenigingen en organisaties voor het eerst een landelijke aanpak met actiepunten en tips. Daarin staat onder meer wat er moet gebeuren na een incident en hoe meldprocedures beter kunnen.

Volgens Jorgen Blom van het Interstedelijk Studenten Overleg is het pact een stap in de goede richting om het probleem aan te pakken binnen studentenorganisaties. Hij hoopt dat het deelnemers “dwingt om hun verantwoordelijkheid te nemen”. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen is ook positief gestemd: “Tot nu toe was het voor studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel.”

Seksueel grensoverschrijdend gedrag visie studenten eravringen themaweek 1 – Elzeline Kooy

Lees meer

Kamer wil MeToo-lessen tijdens introweken studenten

Studenten moeten eigenlijk al tijdens de introweken voorlichting krijgen over seksueel…

Uitslag enquete seksueel grensoverschrijdend gedrag – Esther Dijkstra

Onderdeel van de Special

Seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten

Twee op de drie studenten geeft in een onderzoek van Erasmus Magazine aan dat ze weleens…