Onder de Willemsbrug staan tientallen fietsen geparkeerd. Studenten staan in kleine groepjes te kletsen in de rij voor Comedy Club Haug. Aan de laagstaande zon die de rode brug nog roder kleurt en de Maas laat glinsteren zal het deze avond niet liggen.

De eerste keer

Een comedyshow in Club Haug is onderdeel van het alternatieve programma van de Eurekaweek. De kersverse studenten hadden ook de optie om naar een groot feest in de Maassilo te gaan, maar geven deze eerste avond een wat rustigere en culturele invulling. Kritagya: “Mijn héle Eurekaweekgroepje gaat naar de Maassilo, maar zelf houd ik niet echt van mensenmassa’s. Bovendien heb ik altijd al live comedy willen meemaken.”

Voor Kritagya, die aan de master Strategic Management begint, is het een avond van eerste keren: “Ik ben voor het eerst in Europa en het is mijn eerste keer in een comedy club. En ik ben bier aan het uitproberen. In India drink ik niet om religieuze redenen. Als mijn moeder dit leest verbant ze me uit de familie.” Hij heeft er zin in vanavond. “Maar als de show tegenvalt kan ik altijd nog naar het feest gaan.”

eurekaweek_2023_comedy_haug_Kritagya – Aysha Gasanova
Voor Kritagya is het een avond van verschillende eerste keren. Beeld door: Aysha Gasanova

Club Haug versus Maassilo

Thijs en Kevin gaan Bedrijfskunde studeren en blijven de komende tijd thuis wonen. Waarom ze vanavond hier zijn en niet in de Maassilo? Kevin: “Omdat ik anders niet meer thuiskom. Dan mis ik de trein. Het is nog anderhalf uur richting Ede.”

“Ik ben niet zo van het uitgaan”, vult Thijs aan, “en het is leuk om zo iets nieuws te proberen.” Ze hebben elkaar vandaag ontmoet en zijn blij verrast dat de dag helemaal niet zo’n strak schema heeft. “Onze groep ging vanmiddag al alleen maar zuipen, daar hadden wij niet zoveel zin in, dus toen zijn we de stad in gegaan.”

Lees meer

Vrienden maken in de Maassilo: Hoe breek jij het ijs?

Zuzia stort zich in het Glow Up-feest in de Maassilo en zet haar zoektocht naar het…

Tikkie, goedkope wijn en fietsen

Vier internationale komieken treden op en maken met name grappen over cultuurverschillen en over hoe het is om in Nederland te wonen. De goed gevulde zaal lacht en klapt hard mee bij onderwerpen als tikkies sturen, opscheppen over hoe goedkoop de wijn is, alles in de agenda zetten, en fietsen. Comedian Sjoerd Scott: “Ik zat huilend op de fiets toen mijn eerste relatie voorbij was. Niemand vertelt je hoe belachelijk dat eruitziet. In de zes jaar dat ik hier woon, heb ik nog nooit gefietst… Ik zat huilend op haar bagagedrager.” Maar het gaat ook over daten en muziek, en op een luchtige manier over diepere onderwerpen zoals ongelijkheid en discriminatie.

Studenten zitten op het puntje van hun stoel want er is veel interactie met het publiek. De komieken houden er wel van om studenten uit te dagen en voor gek te zetten. Se-Won krijgt de vraag wat hij gaat studeren: “Een dubbelstudie in Economie en Recht.” Waarop de presentator reageert dat hij dat doet om op te scheppen.

eurekaweek_2023_comedy_haug_ Sjoerd Scott – Aysha Gasanova
Comedian Sjoerd Scott grapt over fietsen en zijn break-up. Beeld door: Aysha Gasanova

Geen fomo

Tijdens de pauze vertelt Se-Won dat hij geen last heeft van fomo: “Waarschijnlijker ontmoet ik hier bij de comedy show makkelijker mensen dan in de Maassilo. Comedy is een grote passie van me, dus het lijkt me juist leuk om gelijkgestemden te ontmoeten.”

Terug in de zaal zit iedereen aan de gezellige kleine ronde tafels met sfeervolle kaarsjes klaar voor de tweede helft van de show.

eurekaweek_2023_comedy_haug_Se-Won – Aysha Gasanova
Se-Won heeft geen last van fomo. Beeld door: Aysha Gasanova

De cirkel is rond

Weina Ma is de derde comedian die optreedt. Ze is een beetje zenuwachtig, vertelt ze vanuit de booth. “Ik doe dit sinds kort ’s avonds naast mijn 9-tot-5-baan in credit risk en programmeren. Ik heb een PhD in Econometrie behaald aan de Erasmus School of Economics.” Ze heeft speciaal voor vanavond een aantal grappen voorbereid over het studentenleven, ze voegt toe: “Toen ik student was, was ik totaal niet op de hoogte van het bestaan van de Eurekaweek.”

Rond 10 uur klinkt het eindapplaus. Buiten wordt er nagepraat en nog meer gelachen. Sommige studenten gaan nog de stad in, andere gaan op de fiets naar huis of moeten de trein halen. Kritagya meldt na afloop nog snel: “Het was geweldig!” Vermoedelijk zal het niet bij een eerste keer blijven.

eurekaweek_2023_comedy_haug_Weina on stage – Aysha Gasanova
Weina Ma staat sinds kort, naast haar 9-tot-5-baan, op het podium als comedian. Beeld door: Aysha Gasanova