De show was een geesteskind van Sandy Kamerling van de Butterfly Bar, de kroeg op de eerste verdieping van het ISS-gebouw. “Sandy initieerde de show en werkte samen met de communicatieafdeling van het instituut om alles voor elkaar te krijgen”, vertelt Josh. “We wilden de pridemaand afsluiten met een knal.”
Pride vieren op een eigen manier, zo beschrijft Josh de show. “Normaal gesproken noem je zo’n show een drag-queenfeest. Maar we wilden het losmaken van het originele begrip, daarom hebben we van queen, wat verwijst naar vrouwelijke kenmerken, queer gemaakt. Deze show was voor iedereen.”
Karaoke is een must
Karaoke is een traditie bij het ISS. “Op elk feest doen we karaoke”, zegt Josh. Daarom mocht het niet ontbreken bij de show. Het feest begon met een lip-sync battle en eindigde met de vertrouwde karaoke-ronde.
Glam corner
Verkleed komen op de show was niet verplicht. “Het is nogal een drempel voor studenten als ze per se verkleed moeten komen”, vertelt Josh. “Dus we zeiden: jullie kunnen alles aantrekken wat je comfortabel vindt.” Voor degenen die zich wilden opmaken, had de organisator een glam corner klaargezet. “Oogschaduw, glitters, stickers, alles was er!”
Josh benadrukt dat de show niet alleen maar om de uiterlijke vertoning ging, maar ook om de innerlijke vrijheid. “Studenten moeten zich vrij voelen om zichzelf te zijn en zich te uiten. Uiteindelijk gaat het om zelfacceptatie en zelfvertrouwen, want to be queer is to be confident”, zegt die met een knipoog.
Eerste ervaring
Josh blikt terug op een avond vol vreugde. “Iedereen genoot van de show en ging los. Een aantal studenten heeft nog nooit een queershow meegemaakt, maar ze waren heel open en heel nieuwsgierig naar de queerwereld.” Die voegt eraan toe: “We hebben meer queerfeestjes nodig, niet alleen maar tijdens de pridemaand, maar heel het jaar door!”