Het startsignaal nadert terwijl de deelnemers met elkaar kletsen en hun armen en benen strekken, in afwachting van de korte maar intense run naar de twintigste verdieping. Bence Horvath, student Supply Chain Management, analyseert: “Het klinkt beter te doen dan een vlakke 10k-race rennen, want dat duurt een eeuwigheid. Dit wordt heel intens, maar in ieder geval maar heel kort.”

Houd de traditie in stand

Staircase run – opening speech 2 – Mandeville – June – 2023 – Ali Alshamayleh
Het startpunt van de race. Beeld door: Ali Alshamayleh

Promovendus Economie Andrea Pogliano deed al mee toen hij bachelorstudent was en heeft zich elk jaar ingeschreven. “Ik wil de traditie volhouden”, zegt hij. Beleidsmedewerker Linda de Vreede vindt het leuk om eens iets anders te proberen: “Het is grappig omdat ik in dit gebouw werk en nooit de trap neem.”

De race begint en terwijl de eerste loper wegsprint, wachten anderen ongeduldig op hun beurt.

Er zijn heel wat atletische types aanwezig, waaronder de winnaar, student Ananye Achintye, die de klim finisht in 1 minuut 44 seconden. Ananye, derdejaars Econometrie en Economie, was niet eens van plan om te racen om de hoofdprijs: “Ik hoopte gewoon op wat cardiotraining, want ik dacht dat ik nog niet klaar was voor een wedstrijd. Uiteindelijk deed ik het goed.” Hij traint ook tien keer per week als wedstrijdzwemmer en merkt terloops op dat hij zijn overwinning zal vieren door later die avond nog meer te trainen.

Aanrader?

Staircase run – Ananye Achintye – Fastest solo time – portrait – Mandeville – June – 2023 – Ali Alshamayleh
Winnaar Ananye Achintye na het voltooien van zijn solorace. Beeld door: Ali Alshamayleh

Voor de meeste lopers is het deel rond de negende tot twaalfde verdieping als een breekpunt, omdat het vanaf daar heel heftig werd. Medewerker Emma Daanen vertelt: “Ik merkte halverwege dat het dan pas echt begint.” Bence Horvath noemt het midden van de race ‘een nachtmerrie’.

Ondanks de zware race zijn de meeste lopers heel tevreden met zichzelf na het bereiken van de bovenste verdieping. Erasmus Sport-medewerker Mascha de Bruijn, die samen met haar collega en drievoudig Olympiër Rebekka Kadijk deelnam als duo-team, vindt de race een ‘geweldige bonding experience’: “Het is heel leuk om samen met een collega jezelf uit te dagen.” Winnaar Ananye zou de race ‘honderd procent aan iedereen aanraden’. Hij heeft één suggestie: “Als je niet sportief bent, bereid je dan goed voor.”

vlcsnap-2019-05-23-09h39m01s967

Read more

Trappenloop 2019: ‘Het is zo intens’

Achttien studenten namen dit jaar deel aan de Trappenloop, een race op de trappen van…