Volgens het College van Bestuur (CvB) heeft de bezetting van het Erasmusgebouw op 9 mei colleges, tentamens en promoties verstoord. Ook zouden de klimaatactivisten medewerkers hebben geïntimideerd en hebben activisten beeldmateriaal verspreid ‘tegen de zin van betrokkenen’. Op de vraag welke incidenten en welke colleges het CvB precies bedoelt, wilde een woordvoerder niet ingaan. “Om vragen betreffende personen gaan we zorgvuldig mee om. Daar doen we geen verdere mededelingen over”, zegt de woordvoerder. Collegevoorzitter Ed Brinksma zei in de Universiteitsraad dat een activist een beveiliger ‘met de dood zou hebben bedreigd’.

OccupyEUR 9.5.2023_3_Esther Dijkstra

Lees meer

OccupyEUR bezet opnieuw Erasmusgebouw

Zo’n veertig demonstranten hebben dinsdagochtend de hal van het Erasmusgebouw bezet.…

Huisregels

Volgens vicevoorzitter van het CvB Ellen van Schoten mogen studenten op de campus protesteren zolang ze huisregels in acht nemen. “Ze mogen onderwijsactiviteiten niet verstoren en moeten het gebouw verlaten op de sluitingstijd van 19.30 uur. We staan geen overnachtingen toe”, licht Van Schoten toe. “Deze huisregels hebben we aan het begin van de bezetting van het Erasmusgebouw direct uitgedeeld, dus dat was geen verrassing.”

occupyeur arrestaties erasmusgebouw mei 2023 foto Elmer (8)

Lees meer

Arrestaties bij beëindiging protest in Erasmusgebouw (update)

Bij de ontruiming van het occupyprotest in het Erasmusgebouw zijn twaalf demonstranten…

Veertien dialogen

Het CvB benadrukt dat het diverse pogingen heeft gedaan om een constructief gesprek te voeren met OccupyEUR. “We wilden heel graag in gesprek, helaas bleek dit niet mogelijk. Dit betreuren wij omdat juist in een academische gemeenschap de dialoog essentieel is”, zegt Van Schoten. “Hiermee kunnen we samen beslissen waar we naartoe gaan.”

Het CvB roept iedereen op om ‘een respectvolle dialoog’ te voeren met elkaar. Dit jaar organiseert de EUR veertien duurzaamheidsdialogen. Die zijn bedoeld voor zowel studenten als medewerkers. “We willen een gesprek aangaan met de hele universitaire gemeenschap zodat duurzaamheid echt in onze DNA komt”, zegt Van Schoten. De dialogen beginnen naar verwachting in september, data zijn nog niet bekendgemaakt.

Ellen van Schoten_Alexander Santos Lima

Lees meer

Van Schoten: ‘Zonder dialoog over duurzaamheid komen we nergens’

Ellen van Schoten, vicevoorzitter van het College van Bestuur, roept iedereen op om in…