Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil, net als zijn voorganger, het bindend studieadvies (bsa) aanpakken. Binnenkort stuurt hij zijn voorstel naar de Tweede Kamer. Het voorstel van voorganger Ingrid van Engelshoven kwam in 2018 niet door de kamer. De beweegreden van beide onderwijsministers is hetzelfde: de stress zou te hoog zijn voor studenten.

Uni-materiaal

“Hoewel het stressvol is, zorgt het er ook voor dat je niet verzaakt”, reageert een student op Instagram. Ongeveer de helft van de driehonderd studenten die via Instagram reageerden vindt dat de eis van zestig studiepunten helpt bij de studiemotivatie. Een op de drie vindt dat de meetlat te hoog ligt en wordt er paniekerig van. Rotterdam is de enige universiteit in Nederland waarbij geëist wordt dat eerstejaars alle studiepunten halen. Een klein groepje geeft aan dat ze juist daarom in Rotterdam zijn gaan studeren.

Henk Schmidt in 2010 (EM)

Lees meer

Waarom volgens deze oud-rector de minister en vakbonden geen verstand van het bsa hebben

Oud-rector Henk Schmidt vindt een bsa van 60 punten nog steeds een uitkomst voor het…

“Verlaag je het bsa dan verlaagt ook de waarde van ons diploma”, stelt een student. Meer mensen denken er zo over. “Als je de eis van het bsa niet kan halen, dan ben je geen uni-materiaal. Zo simpel is het”, is een van de reacties. Niet iedereen is het daarmee eens. “Het zorgt voor veel te veel druk en stress op de schouders van studenten”, schrijft een student. Een andere reageerder voelt geen enkele extra motivatie door het bsa, wel heel veel extra stress. “Wat niet nodig is in onze superstressvolle wereld.”

Filter

De meeste studenten reageren positief op het huidige bsa. “Het is echt een goede indicatie of ik op de juiste plek zit”, schrijft een student. Een andere reageerder zegt daarover: “Het is een goede filter om zeker te zijn dat alleen gemotiveerde studenten overblijven.” Daar is deze student het mee eens: “Want die-hards gaan door naar jaar twee.” Toch zegt een meerderheid (52 procent) nog steeds gemotiveerd te zijn als het bsa verlaagd zou worden.

Als je alle reacties wil lezen, ga dan naar de Instagram van Erasmus Magazine.

Lees één reactie