Rugby RSRC Barro Kessler – Michiel Snijders 26.3.2023_Aysha Gasanova
Hoofdcoaches Barro Kessler en Michiel Snijders Beeld door: Aysha Gasanova

RSRC is een beetje een underdog. Anders dan de meeste teams in de eerste klasse hebben zij geen professionele rugbyspelers met jaren ervaring. Maar hun ambitie om op het hoogste niveau in de competitie te spelen begint vruchten af te werpen. Dat overtreft de verwachtingen van hoofdcoaches Michiel Snijders (52) en Barro Kessler (44), die het team in hun eerste jaar naar promotie naar de eerste klasse leidden – voor het eerst sinds 2014. “In eerste instantie wilden we gewoon in de eerste klasse blijven, dat was voor ons al heel wat geweest”, geeft Snijders toe.

Nu hebben ze promotie naar de Ereklasse op het oog, het hoogste rugbyniveau in Nederland. “Tot twee weken geleden waren we tien wedstrijden lang ongeslagen, en het begon ons te dagen dat de eerste klasse ook te doen is. Als coach weet ik dat we beter zijn dan we denken.”

Rugby RSRC team – derby Utrecht 26.3.2023__4_Aysha Gasanova
De teamtalk na de winst. Beeld door: Aysha Gasanova

Winnaarsmentaliteit

Doorbreken in toprugby terwijl je tegelijkertijd een universitaire studie doet, vraagt om offers. “Maak gebruik van je herexamens!”, is volgens voorzitter van de club en speler Mees Konijnendijk (22) het geheim. Hij studeert Bedrijfskunde en Rechten. “Ik heb dit jaar een paar tentamens overgeslagen, maar er zijn nog hertentamens in de zomer. Het bestuursjaar eindigt in mei, dus ik was van plan om daarna mijn hertentamens te doen.”

Rugby RSRC Mees Konijnendijk 26.3.2023_Aysha Gasanova
Voorzitter Mees Konijnendijk Beeld door: Aysha Gasanova

De studenten hebben dan niet zo veel professionele ervaring in huis, maar dat weerhoudt hen er niet van grootse dromen te koesteren. De winnaarsmentaliteit wordt gestimuleerd door de Italiaanse captain van het team, Matteo Avitabile (21, derdejaars International Business Administration).  “Het is heel lastig om tegen deze tegenstanders te spelen, maar we hebben ons schrap gezet en gezegd: ‘Screw this, we gaan aan de slag en onszelf bewijzen.’”

Rugby RSRC Matteo Avitable 26.3.2023_Aysha Gasanova
Aanvoerder Matteo Avitable Beeld door: Aysha Gasanova

Het team kwam van een underdogpositie boven in de eerste klasse en heeft anderen, en zichzelf, bewezen dat iedereen zo’n prestatie in rugby kan behalen. “Toen wij als stelletje idioten die iets te veel drinken en niet zoveel leken voor te stellen vorig jaar de tweede klasse wonnen, kregen we vaak te horen dat we in de eerste klasse niet veel zouden klaarspelen. Volgens mij hebben we een hoop mensen, inclusief onszelf, verrast.”

Hechte band

RSRC is nu eenmaal een studentenvereniging, dus drinken hoort er een beetje bij, wil hij maar zeggen. Door de sociale activiteiten is het een hecht en gezellig team.

“Studenten vormen een veel hechtere groep dan niet-studentenclubs”, stelt hoofdcoach Michiel. “De niet-studentenclubs bestaan meer uit individuen die alleen bij elkaar komen op een rugbyavond. Onze studententeams wonen samen, eten samen en trainen samen.”