Van kleins af aan houdt Sasha van, zoals zij het zegt, ‘echte meisjesdingen’, zoals mode en make-up. De Amerikaanse Miss Universe-verkiezing zag ze weleens op tv voorbijkomen, toch had ze nooit verwacht dat ze zelf aan een missverkiezing zou meedoen. “Ik ben van nature heel verlegen”, zegt ze. “Ik word altijd zo zenuwachtig als ik voor publiek moet staan.” De zus van haar beste vriendin deed eerder mee en vroeg of Sasha de auditie ook wilde proberen. “Ik dacht: dit is een leuke manier om uit mijn comfortzone te stappen”, vertelt ze. Straks in de finale moet ze op het podium vijfhonderd mensen in het publiek toespreken. “De vaardigheden kan ik later goed gebruiken als advocaat.”

Vrouwenrechten

Nu ze zich klaarmaakt voor de finale, is haar agenda overvol. Ze heeft verschillende trainingen voor dans en catwalklopen en moet geld inzamelen voor een goed doel. Hiervoor ging ze flyeren op het Zuidplein – met een flyer die ze zelf heeft ontworpen – om geld in te zamelen voor de LINDA.foundation, die arme gezinnen in Nederland helpt.

In de finale is er een ‘hashtag-ronde’ over maatschappelijke kwesties. Daar hoopt ze uit te blinken met het door haar gekozen thema: vrouwenrechten. “De positie van vrouwen in Nederland is lang niet zo goed als mensen denken”, zegt ze. “Vrouwen krijgen bijvoorbeeld 13 procent minder betaald dan mannen voor dezelfde functie. Dat is toch belachelijk? Ook hebben vrouwen vaker te maken met mishandeling dan mannen. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel.”

Strafrechter worden

Sasha zit nu in haar derde jaar en is van plan om een master Strafrecht te doen na haar bachelor. In haar vrije tijd doet ze vrijwilligerswerk in een rechtswinkel op Goeree-Overflakkee. “Mijn vakgebied vind ik erg leuk en interessant. Na mijn studie zou ik graag werken als jurist en mijn grote droom is strafrechter worden.”

Wat vindt haar familie ervan dat ze meedoet aan de verkiezingen? “Toen ik het vertelde aan mijn moeder, zei ze dat ze zelf ooit heeft meegedaan aan een missverkiezing in de Hoeksche Waard”, lacht ze. “Dat wist ik helemaal niet! Dus misschien zit het een beetje in de familie.”