Om de tijd door te komen hebben de activisten verschillende activiteiten gepland, zoals workshops en muziekoptredens. Thea Bradley is aanwezig als amateurkapster en is net bezig met haar vierde knipbeurt: “Ik knip wel vaker als deel van mijn activistische groep University Rebellion. Voor mij is het een manier om voor de community te zorgen.”

occupyeur erasmusgebouw 7-2 – Thanh Nguyen

Lees meer

Activisten bezetten het Erasmusgebouw

Zo'n zestig demonstranten hebben dinsdagochtend het Erasmusgebouw bezet. Ze protesteren,…

Volgens de universiteit is de overlast van het protest op dit moment beperkt. Vanochtend waren er nog colleges en tentamens in het Erasmusgebouw. Voor colleges en tentamens de rest van de dag wordt een andere locatie gezocht. De universiteit adviseert medewerkers die in het gebouw werken en last hebben van de bezetting om ergens anders te werken.

Voor iedereen

kapper thea occupyeur erasmusgebouw – wouter holleman
Thea is bezig met haar vierde knipbeurt. Beeld door: Wouter Holleman

Thea studeert Computer Science aan de TU Eindhoven, maar is betrokken bij acties op verschillende universiteiten, vooral gericht op de banden met de fossiele industrie. “Als we bij één universiteit succes kunnen boeken, zal dat andere universiteiten onder druk zetten om ook om te gaan.”

Volgens Thea heeft OccupyEUR de publieke opinie met zich mee na de vorige actie, toen de ME een grof einde maakte aan de bezetting. “Ik vind het belangrijk om de opstelling van mensen tegenover activisten te veranderen, ik wil laten zien dat we er voor iedereen zijn.”

ME

jesper comrade kitchen occupyeur erasmusgebouw – Wouter Holleman
Jesper heeft gekookt. Vooral zijn veganistische stoofpot is populair. Beeld door: Wouter Holleman

Ook Jesper (net afgestudeerd in fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam) denkt dat mensen na de vorige bezetting anders tegen de actie aankijken. “Als de universiteit weer de ME stuurt ziet dat er natuurlijk heel slecht uit.” Volgens Jesper is iedereen bij deze bezetting juist wat meer ontspannen. “Toen was iedereen gespannen en onzeker over hoe het bestuur zou reageren.”

Door de publieke reactie op het ME-ingrijpen denkt hij niet dat het deze keer zo uit de hand zal lopen. Jesper verzorgt eten bij de comrade kitchen. Vooral zijn vegan stoofpot is populair, want die is al op. “Misschien zitten we hier wel heel lang, dus ik zorg ervoor dat mensen hier goed gevoed kunnen blijven.”

Bijkomen

community corner occupy eur erasmusgebouw – wouter holleman
Bij de community corner kunnen de bezetters even op adem komen.

Naast het eten biedt OccupyEUR ook andere ondersteuning aan de activisten. Zo is er de community care corner. Nash (derdejaars filosofiestudent) is hier aanwezig als deel van het wellbeing-team. “Politiek activisme kan stressvol zijn, dus dit is een plek waar mensen kunnen bijkomen.”

Naast een kampeertent en wat kussens is de care corner voorzien van onder andere verbanddozen, snacks, menstruatieproducten en boeken. “We zijn voorzien om langere tijd te kunnen blijven, want we zijn van plan hier te zo lang als nodig is te zijn.”

Tien jaar verder

vatan occupyeur erasmusgebouw – wouter holleman
Promovendus en klimaatactivist Vatan Hüzeir. Beeld door: Wouter Holleman

Promovendus en klimaatactivist Vatan Hüzeir stond in 2013 aan de wieg van OccupyEUR, toen het nog EUR Fossilfree heette, en is er vandaag weer bij. “In 2013 ben ik begonnen met het verzet en heb ik een brief geschreven met drie eisen: het integreren van duurzaamheid in het curriculum, het stoppen van investeringen in de fossiele industrie door pensioenfonds ABP en transparantie over banden met het bedrijfsleven. Het ABP is inderdaad gestopt met die investeringen, maar we zijn nu tien jaar verder nog steeds over de andere twee punten aan het kutten.”

Vatan heeft ook ervaring met eerdere bezettingen op de EUR. “In 2010 hebben we met een groep studenten twee zalen in Theil bezet vanwege de bezuinigingen op het onderwijs en de invoering van het leenstelsel. Destijds zette de beveiliging de verwarming uit, maar daar bleef het bij. Nu worden de protesten harder beëindigd.”

Lees 2 reacties