Julie (25) leeft gezond. Dat ziet er zo uit: ze kookt thuis, eet vegetarisch, slikt extra vitamines en sport zo’n vier keer per week. Ze heeft momenteel geen verplichtingen op de universiteit. Doordat ze al een hbo-diploma in Human Resource heeft, heeft ze vrijstelling van haar keuzevak in het laatste jaar van haar bachelor Psychologie. De tijd die ze normaliter studeert, gebruikt ze nu om zich te verdiepen in gezondheid, voeding en het zenuwstelsel.

Op verzoek hebben we de achternaam van Julie achterwege gelaten. Haar volledige naam is bekend bij de redactie.

Julie weet precies wat een gezond leven kost. Maandelijks geeft ze tussen de 200 en 250 euro uit aan boodschappen. Haar vitamines kosten haar 40 euro per maand en een fitnessabonnement is 35 euro. Ze heeft in de maand november al haar uitgaven in een Excelbestand bij elkaar gezet. “Elke kostenpost staat erin, zelfs verjaardagen. Alle bonnetjes, alles wat ik uitgeef, schrijf ik op. Zo weet ik precies hoeveel geld er elke maand uitgaat.”

Wonen kost geld

Onlangs moest ze haar appartement in Capelle aan de IJsel uit. De wettelijk toegestane twee jaar van tijdelijke huur was voorbij en dus moest Julie op zoek naar iets nieuws. Nu woont ze aan de andere kant van de stad, in een gerenoveerde flat in Overschie. Geheel aardgasvrij, met vier zonnepanelen. Ze huurt sociaal. Er kwamen veertig woningen vrij en wie het eerst reageerde kreeg een appartement. “Ik reageerde binnen een seconde en was nummer acht.”

“Verhuizen kost geld”, zegt Julie. Daarom heeft ze extra geld geleend bij DUO. “Mijn vorige huis was kleiner dan dit, dus er is meer ruimte om te vullen. En ik moest een nieuwe koelkast en een eigen oven kopen.”

Ze woont samen met haar vriend. Ze delen de kosten en hebben recht op huurtoeslag. Samen geven ze ongeveer 630 euro per maand uit aan wonen. “In de zomer hadden we nauwelijks kosten voor elektriciteit, maar nu de zon minder schijnt, betalen we weer meer.”

DUO helpt in de toekomst

Voordat Julie op zichzelf ging wonen, leende ze een beetje geld van DUO. Op advies van haar vader spaarde ze op deze manier voor een huis of andere toekomstige uitgaven. Sinds ze ruim twee jaar geleden op eigen benen ging staan, gebruikt ze haar spaarrekening om haar maandelijkse uitgaven te bekostigen.

Nu herstelt Julie van een whiplash, waardoor ze tijdelijk niet werkt. Daardoor mist ze de 200 euro die ze voorheen verdiende met kinderopvang. Bij DUO leent ze nu 500 euro per maand bij. Haar moeder geeft haar elke week 25 euro voor de ‘boodschappies’ en van haar schoonouders krijgt ze 50 euro per maand. “Het is jammer dat mijn generatie geen studiefinanciering kreeg. Als ik nu zou beginnen met studeren had ik geen studieschuld. Van de financiering had ik kunnen leven. Ik onderteken petities tegen dit systeem, maar ik voer geen actie. Ik probeer me niet te veel zorgen te maken over mijn schuld.”

Geld besparen

In het Excelbestand staat dat Julie 820 euro per maand uitgeeft. Vakanties begroot ze niet. Als ze een keer op vakantie wil, leent ze daarvoor geld bij DUO. In de tussentijd let ze op de kleintjes. Zo maakt Julie haar eigen wasmiddel met een beetje zeep, soda en water. “Zelf schoonmaakmiddelen maken is goed voor het milieu en een stuk goedkoper dan het wasmiddel uit de supermarkt. Ik hou van creatieve projecten.”

Met vrienden spreekt ze vaak bij iemand thuis af. “Ik vind het zonde om 3 euro te betalen voor een kop thee in de horeca, hoe gezellig het ook is.” Na dit collegejaar heeft Julie haar bachelordiploma. Dan wil ze fulltime gaan werken. “Ik kan niet wachten totdat ik zelf geld ga verdienen. Ik hoef niet heel veel te verdienen, maar het lijkt me fijn om niet meer zo veel bezig te zijn met hoe duur het leven is. Dan kan ik mijn familie een keer mee uit eten te nemen.”

Inkomen: 150 euro van haar (schoon)ouders en 500 euro lening van DUO

Huur & voorzieningen: 400 euro per maand

Boodschappen: tussen de 200 en 250 euro per maand

Uit eten/uitgaan: 100 euro per maand, ‘aan verjaardagen en drankjes’.

Grootste miskoop: “Ik denk altijd heel goed na voordat ik geld uitgeef. Maar ik heb te veel planten. De planten waar ik geen plek voor heb, staan nu in het gezamenlijke trappenhuis bij het raam.”

Laatste grote uitgave: “Een luchtreiniger van 350 euro. De lucht in Overschie is niet al te best.”

Spaart voor: “Ik spaar nu niet.”

Wil absoluut niet bezuinigen op: Eten

Lees meer

‘Hopelijk kunnen we op een dag allemaal Elon Musk zijn’

Hoe ziet het bankafschrift van studenten eruit? IBCoM-student Valeriya Minaeva verdient…