Het bestuur gaat in antwoord op het verzoek van de actievoerders inzichtelijk maken wat de universiteit doet op het gebied van duurzaamheid en wat de relaties zijn met organisaties in de fossiele industrie. “Wat vaststaat is dat de EUR niet belegt in de fossiele industrie”, aldus de verklaring. De eerste inzichten hoopt het CvB in januari te kunnen delen.

Op korte termijn nodigt het bestuur de academische gemeenschap uit om in een ‘brede dialoog’ over dit onderwerp te praten. “We willen zichtbaar en aanspreekbaar zijn.”
Volgende week sluit het College van Bestuur zich aan bij een reeds gepland rondetafelgesprek over Erasmiaanse waarden en duurzaamheid. Verder heeft het bestuur Studium Generale gevraagd op korte termijn bijeenkomsten te organiseren. Studenten die mentaal last hebben van de gevolgen van de gebeurtenissen, kunnen psychologische hulp krijgen, schrijft het College. Dat geldt zowel voor de leden van OccupyEUR als voor omstanders.

‘Betrouwbaarste van alle bronnen’

Eind vorige week betuigde het College van Bestuur al spijt voor de inzet van de politie. Collegevoorzitter Ed Brinksma herhaalt donderdag te hebben gehandeld na het bespreken van enkele  scenario’s, ‘afkomstig van de betrouwbaarste van alle bronnen, de politie’. De politie vertelde het CvB ‘dat groepen van buiten de universiteit zich zouden aansluiten bij de actie’. Daarop heeft het CvB besloten om de actie te beëindigen. Volgens de universiteit is de politie pas ingezet toen een kleine groep actievoerders na herhaaldelijk verzoek om te vertrekken, dat weigerde (eerder erkende Brinksma dat de politie al wel aanwezig was en de activisten hooguit ‘vijf tot tien minuten’ kregen om te vertrekken). Het CvB gaat het hele incident evalueren met de politie en zal daar later op terugkomen.

Het politieoptreden zorgde voor een golf van verontwaardiging onder studenten en wetenschappers die dit in een open brief kenbaar maakten. Daarop volgde de spijtbetuiging van het CvB afgelopen donderdag.

Psychologische hulp

Brinksma laat weten dat de gebeurtenissen even op ze moesten inwerken. “Met zwaar buikpijn tot gevolg. We willen tolerant zijn, het debat faciliteren, en dit is niet de manier waarop we met elkaar om willen gaan. Deze escalatie was volledig onvoorzien voor ons. Dit is geen dialoog, en als we dat willen dan is dit niet de manier.”

Het College van Bestuur benadrukt in de verklaring dat ze studenten die aan de bezetting hebben meegedaan niets nadragen. Het bestuur wil mensen tegemoetkomen die nadeel ondervonden hebben van de bezetting. Verder biedt de universiteit psychologische hulp aan aan betrokken studenten die ‘overlast hebben ervaren en daar behoefte aan hebben’. “De campus is bij uitstek een plek waar studenten zich veilig moeten voelen. De gebeurtenissen van vorige week hebben aan dat gevoel niet bijgedragen.”

In totaal zijn tien actievoerders weggevoerd door de politie.

Lees meer

Gearresteerde studenten: ‘Ik probeerde niet te stikken, maar de politie zag dat als verzet’

Tien demonstranten werden vorige week maandag, tijdens de ontruiming in het…

Lees 5 reacties