Agenten waren al in de ochtend aanwezig bij het Sandersgebouw. Volgens de woordvoerder van de politie had de universiteit van tevoren gemeld dat er een demonstratie plaats zou vinden. “Wij anticiperen daarop en kijken wat nodig is.”

Rond 18.00 uur kwam er meer politie naar de campus, dit was volgens de woordvoerder ook op verzoek van de universiteit. “Die heeft waarschijnlijk zelf eerst gevraagd of mensen wilden vertrekken, en als dat dan niet gebeurt, vragen ze ons”, zegt de politiewoordvoerder. Over de reden van het verzoek wil ze niks zeggen. “Dat is aan de universiteit zelf.”1

‘Plotseling omsingeld’

Bij aankomst op de campus sommeerde de politie de demonstranten om te vertrekken. “Er bleven aanvankelijk zo’n vijftig mensen zitten, maar toen we met meer agenten kwamen vertrokken die ook. Toen bleven er tien over, die hebben we gearresteerd”, zegt de woordvoerder.

Volgens OccupyEUR zijn zij alle tien student aan de Erasmus Universiteit. Van vier van hen heeft EM dat dinsdag kunnen verifiëren.

Een van de gearresteerde EUR-studenten, die graag anoniem blijft, vertelt wat er gebeurde bij de ontruiming:. “Ik schrok een beetje toen we plotseling omsingeld waren door politieagenten. Charlie, de woordvoerder van OccupyEUR, zei tegen mensen dat ze weg kunnen gaan als ze er zich zorgen maakten over een arrestatie.”

De student wil graag anoniem blijven omdat ze bang is dat het nieuws over haar arrestatie nadelige gevolgen heeft voor haar toekomst. De politie heeft niet de identiteit van alle arrestanten kunnen vaststellen, en de student wil dat graag zo houden. De volledige naam van de student is bij de redactie bekend.

“Ik bleef zitten omdat ik zo woedend was. We wilden met het College van Bestuur praten, maar in plaats daarvan stuurden ze politieagenten op ons af”, vertelt de student. “Met z’n tienen zaten we arm-in-arm. De politieagenten trokken ons uit elkaar. Ik werd weggesleept.” Op beelden op de Instagrampagina van OccupyEUR is te zien hoe een agent een arrestant naar buiten sleept. “Die werd heel hard aan zijn jas getrokken, waardoor hij niet kon ademen. We werden meegenomen in een bus.”

Tas doorzocht

De arrestanten zijn meegenomen naar het bureau, daar zijn hun gegevens genoteerd en vervolgens zijn ze naar huis gestuurd. “Ik bleef ongeveer twee uur daar. Ik werd als laatste ondervraagd. De politie heeft mijn tas ook doorzocht om mijn identiteit te vinden, maar ik heb alleen een anonieme ov-chipkaart in mijn portemonnee”, vertelt de student. “Na een tijdje waren ze het beu, denk ik. Toen mocht ik mijn spullen pakken en vertrekken.”

De aanleiding voor de escalatie is volgens een bericht op het intranet van de EUR dat de universiteit uit ‘betrouwbare bronnen’ informatie ontving ‘die maakte dat we de veiligheid op onze campus niet langer konden garanderen’. De politiewoordvoerder wil niet zeggen of de politie een van die bronnen was. “Maar als ik zie dat er demonstranten van Extinction Rebellion, Occupy, en Greenpeace bij waren, dat is potentieel iets dat uit de hand kan lopen. Die context speelde zeker mee. Dan kan het ook niet uit de hand lopen, helaas weet je dat nooit van tevoren. En soms ben je dan te laat, en nu waren we op tijd of te vroeg.”

OccupyEUR Enkele minuten voor de ontruiming was men nog volop bezig met avondeten.

Lees meer

‘Ik hoopte dat het CvB zou komen praten met de actievoerders, onder het genot van wat soep’

De studenten en medewerkers van OccupyEUR waren rustig tijdens hun bezetting van het…

  1. Woensdag verschijnt een interview met collegevoorzitter Ed Brinksma, over waarom het CvB overging tot ontruiming. ↩︎