Francis van der Starre staart terneergeslagen voor zich uit. Ze is een van de buurtbewoners bij een inloopspreekuur van de gemeente in een achterafzaaltje in het protestantschristelijke zalencentrum Pro Rege op de Oudedijk. Koffie slaat ze af. “Toen ik ze om zes uur ’s nachts vroeg of ze konden stoppen met het lawaai, gooiden de dronkaards spullen naar me. Gelukkig stond ik aan de andere kant van het water waardoor ik niet geraakt ben. Maar ik was bang.” Ze woont op de Oostmaaslaan tegenover het Erasmus International House, een groot complex voor internationale studenten. Tot diep in de nacht feesten studenten op het dakterras van het gebouw. Al zeven jaar dient ze klachten in, zonder dat er een oplossing komt.

Stoplichtsysteem

Daarom vindt Van der Starre het fijn dat ze nu in ieder geval haar verhaal kwijt kan op het inloopspreekuur. Om de week op woensdag probeert de gemeente zulke inloopspreekuren te organiseren. Wijknetwerker Cherif Jeffali, expert woonoverlast Rob Keereweer, handhavers Ramon Hoen en Nino Papa en medewijkbewoner en bestuurder van burgeractiebeweging Stop Overlast Kralingen (STOK) Hetty Rommers wachten de bewoners op met een kop koffie of thee.

De aanhoudende overlast die Kralingers ervaren van studentenhuizen vroeg om ingrijpendere maatregelen. Sinds februari heeft de gemeente daarom het zogenaamde ‘stoplichtsysteem’ ingevoerd. Hierin staan studentenhuizen in de categorie ‘groen’, ‘geel’ ‘oranje’ of ‘rood’. Bij rood is er een kans dat de politie de verhuurder onder druk zet om de kamervergunning in te trekken en dat de huurder een dwangsom van 3000 euro moet betalen. Ook gaan stewards in de wijk patrouilleren om in de nachtelijke uren de geluidsoverlast op straat aan te pakken. Vanaf 1 september is het niet meer mogelijk om een vergunning aan te vragen voor kamerverhuur aan drie of meer studenten. Rob Keereweer van de gemeente is daar blij mee. “Hopelijk dring je daardoor verkamering terug.”

Gillende Italianen

Maatregelen zijn vóór de introductie van het stoplichtsysteem wel eerder genomen maar die werken vaak niet. Zo heeft studentenhuisvester SSH, die het Erasmus International House beheert een slim Mosquito-alarm laten plaatsen boven het dakterras. Buurtbewoners kunnen hiermee met een app een hoge toon activeren die de studenten weg zou moeten jagen. Maar dat apparaat heeft geen effect volgens Van der Starre, die het alarm ook bestuurt met een app. “Ze plaatsten zo’n ding op het dakterras bij de internationale studenten. Maar die lijken het niet eens te horen. Ze komen steeds weer terug.” Genoeg is genoeg, vindt ze. “Ik heb het niet meer zo op studenten, elke avond hoor ik weer gillende Italianen.”

Officieel moet SSH het dakterras volgens Van der Starre om 10 uur sluiten. Dat is de coöperatie met de gemeente overeengekomen. Maar in de praktijk gebeurt dat niet. “Na tienen beginnen de discjockeys pas met draaien. Soms komen er wel tweehonderd studenten op zo’n huisfeest af. Ze bellen dan allemaal hun vriendjes en vriendinnetjes op. En zelfs als de politie komt en vraagt of ze willen stoppen, dan gaat het feest weer door nadat de politie weg is. Hele nachten doe je geen oog dicht.”

fietsen wonen kralingen studenten studeren op kamers huisvesting – sanne van der most

Lees meer

Bewoners willen studentenoverlast tegengaan in Kralingen

Ruim veertig buurtbewoners hebben de stichting Stop Overlast Kralingen opgericht om onder…

Metalen container

Buurtbewoner Rob van Houwelingen loopt als laatste het inloopspreekuur in. Een afspraak heeft hij niet. Vanaf de Oudedijk is hij zo weer bij zijn huis naast de RSC-disco Bikini op de Robert Baeldestraat. Net als Van der Starre heeft hij ook al jaren slaapproblemen door de overlast. “Zeker met de Eurekaweek was het weer raak. De hele nacht door knalt de feestmuziek door de wijk. Door het gehos sneuvelt er van alles en ‘s nachts gooien de studenten in het corpsgebouw kapotte meubels in een grote metalen container met een sterke akoestiek. Dat gaat soms door tot een uur of vier.”

Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij volgens Van Houwelingen. “Overdag ligt er altijd wel straatafval, kots en urine in de wijk of bivakkeert er een groep studenten op de stoep met een tafel alsof de wijk van hen is. Ook liggen overal huurscooters en fietsen die ze maar laten slingeren.”

Aanspreken werkt niet

Als studenten beter te benaderen zijn dan de dronken studenten waar Van der Starre door bekogeld werd, heeft het alsnog niet echt veel effect om ze aan te spreken op hun gedrag, menen de boze buurtbewoners. Van Houwelingen meldt geluidsoverlast voortaan daarom maar aan milieudienst DCMR. “Met praten met studenten heb ik slechte ervaringen. Als je RSC belt dan zegt de voorzitter toe er eens een serieus gesprek over te hebben maar dan gebeurt er niets. En als je studenten op straat aanspreekt dan krijg je een grote bek terug.”

Van der Starre heeft het vaak geprobeerd om met studenten een gesprek aan te gaan, maar tevergeefs: “Het lijkt alsof internationale studenten steeds maar een jaar op dezelfde plek wonen. Dus elke keer als je een afspraak met ze gemaakt hebt, dan gaan ze weer weg. Dat is het verdienmodel. Naast me woont ook zo’n huisjesmelker. Die zegt dat ik het maar uit moet zoeken. Blij word je er niet van.”

Bekogeld wordt ze gelukkig niet meer.  “Ik kijk wel uit”, gniffelt ze. Misschien biedt het nieuwe stoplichtsysteem dan toch een lichtpuntje. Handhaver Ramon Hoen ziet wel een verschil met de situatie vroeger. “Als ik bij het Erasmus International House op de deur klop en ik zeg dat hun adres oranje wordt dan schrikken ze zich dood en zijn ze bang dat ze als ze niets aan de situatie veranderen uiteindelijk uit hun huis kunnen worden gezet. Dus ik verwacht dan toch dat ze de volgende keer wel uitkijken.”