Donderdag om 14.00 uur is er slechts een vijftigtal mensen te vinden op het kleine festivalterrein naast de Kuip. Dat verandert snel, een uurtje later begint het terrein vol te stromen.

Eerstejaars stappen de dansvloer op of  lopen langs de silent disco, de tafeltennistafel of de  Xbox, een ballenbak, een cursus om totebags te pimpen en promotieteams van diverse bedrijven. Bij de eethoek vliegen de pizza’s als warme broodjes over de toonbank. Jumbo deelt autodrop uit, al trekken de internationals een vies gezicht bij de eerste hap. Als een remix van Hips don’t lie over het festivalterrein schalt, ontbrandt het feest echt.

Stressvrij

Andrew Massage chair interview – festival -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
Beeld door: Ali Alshamayleh

Het lichaam van de Russische masterstudent Urban Management Andrew (23) schudt langzaam door de bewegingen van zijn massagestoel. “De stoel is wel relaxt. Alleen de nekmassage doet een beetje pijn. Ik denk dat dat verkeerd is afgesteld, het ligt niet aan mij. Ik ben redelijk stressvrij door de week heen gekomen.” Andrew heeft sinds enkele weken een huis gevonden in Blijdorp en studeerde hiervoor machinebouw in Enschede. “Rotterdam voelt echt als een stad waar veel gebeurt. Dankzij de Eurekaweek heb ik veel vrienden gemaakt en heb ik besloten om bij de klimvereniging te gaan. Ik heb nu echt veel zin om te beginnen.”

Niet ver van de massagestoelen dansen eerstejaars en gidsen bij de silent disco. De koptelefoons hebben drie kanalen waarmee studenten karaoke zingen op bekende pophits. Tussen de dansende studenten staat de Oostenrijkse communicatiestudent Emily. Twee weken geleden arriveerde ze nog nerveus in Rotterdam. “Dat is nu wel verholpen. Ik heb vrienden, we hebben samen concerten gepland en ik heb echt een idee van wat ik van mijn studie kan verwachten.” Ze joelt luid terwijl een vriendin zich opmaakt voor haar vertolking van Sorry van Justin Bieber.

60 graden

Lilly (left) Laura (right) – festival -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
Lily (links) en Laura. Beeld door: Ali Alshamayleh

Bij de foodtrucks wijst communicatiestudent Laura (21) op de rode pastasaus in de mondhoeken van haar vriendin Lily (19). Beide komen uit Duitsland, maar voor de Eurekaweek kende ze elkaar nog niet. Laura lacht: “Ik heb tijdens de week vrienden gemaakt en veel geleerd over andere culturen. Ik ben bijvoorbeeld bevriend geraakt met een meisje uit Koeweit die vertelde dat het daar meestal 60 graden is. Ik begreep niet hoe je dan kan leven. Maar zulke verhalen vind ik wel verrijkend.” Lily heeft niet enkel vrienden gemaakt onder eerstejaars. “We hebben ook veel vrienden van de gidsen ontmoet en we hebben nu allerlei whatsappgroepen.”

Onlangs de goede start weten de twee nog niet goed wat ze verder verwachten van hun tijd in Rotterdam. Laura: “Het kan alle kanten op, maar we weten nu in ieder geval al dat we bij een vereniging gaan. Ik denk zelf aan roeien. En ik weet zeker dat we de mensen die we tijdens de week hebben ontmoet, ook blijven zien.”

Studiedruk

Shyievi interview – festival -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
Shyievi is een van de gidsen. Beeld door: Ali Alshamayleh

Tweedejaars economiestudent en gids Shyievi is totebags aan het pimpen met verschillende stiften. Volgens haar hebben haar studenten dankzij Eureka realistische verwachtingen van het eerste jaar. “Ik ben wel bang dat ik ze een beetje heb afgeschrikt met horrorverhalen over studenten die niet al hun studiepunten haalden of die niet tegen de druk konden. Maar dat is ook goed, want zo weten ze in ieder geval wat ze te wachten staat. Ik ken zelf namelijk heel veel mensen die in het eerste jaar zijn gestopt.” Van een goede introductietijd is volgens Shyievi in ieder geval wel sprake: “Dit gaan ze nooit vergeten. Bij de cantus had ons groepje zijn eigen dans. Die dans kunnen ze over drie jaar nog.”

Andrew gooit nog een muntje in de massagestoel. “Ik heb mijn eerste afspraken met mijn nieuwe vrienden al staan, bij de Biergarten. Daar zit ik graag en het is om de hoek van waar ik woon.”

00167.MTS.00_00_13_17.Still003

Bekijk ook deze video

EM TV Chatterbox: Wat is je gekste ervaring tijdens de Eurekaweek?

De Eurekaweek is fantastisch. Het is een week waarin je vrienden maakt, de stad verkent…