Masterstudent bestuurskunde Ruud (27) is de trotse gids van groep 282 en heeft negentien studenten onder zijn hoede. Hij is de helft van zijn groep alleen even kwijt. Het is Sportdag en bij de ingang van voetbalclub Antibarbari probeert hij een groepsfoto te maken. Het regent, en sommige studenten willen weg. Toch lopen ze graag nog even met Ruud mee voor de foto. ‘Voor Ruud doe je dat wel’, zegt een student die een ogenblik eerder chagrijnig zei dat ze niet tegen de heftige regen kon.

Je studeert in Leiden, maar toch ben je gids in Rotterdam?

Ik ben net begonnen aan een master Bestuurskunde in Leiden, maar ik heb op de EUR mijn bachelor gedaan en in Rotterdam heb ik al mijn vrienden. In deze stad ligt mijn hart ook, met Leiden heb ik niet zoveel.

Waarom ben je gids geworden?

“Ik ben al voor de derde keer gids en was ook bestuurslid van de Eurekaweek. Ik vind het gewoon heel leuk om te zien dat studenten losser worden en uit hun schulp kruipen gedurende de week. Het is voor mij een manier om iets terug te geven. Zelf heb ik tijdens de Eurekaweek veel leuke mensen ontmoet. Het blijft ook een uitdaging om te gidsen. Dit jaar heb ik voor het eerst een internationaal groepje. Dan kom je toch in aanraking met andere culturen. Zoals christelijke Chinezen, studenten uit Indonesië en aan het eind van de week trekken die dan weer goed op met Nederlanders. Daar word ik heel blij van. Nu zijn de leden van mijn groepje allemaal whatsappgroepen aan het opzetten en hebben ze al data vastgelegd voor feestjes na de Eurekaweek.”

Wat is het geheim van een goede gids?

“Van tevoren spreken we samen de dag door, van mij mag je dan gedurende de dag wel uren skippen. Internationale studenten moeten nog veel zaken regelen, zoals inschrijvingen bij de gemeente. Daar hebben ze tijd voor nodig. Verder laat ik iedereen toe tot mijn groepje. Zo hebben we al meerdere mensen geadopteerd uit andere groepjes die het bij ons gezelliger vonden. Ook is het belangrijk dat je mensen soms een beetje voorzichtig pusht. Zo is er gisteren een meisje toch gaan zeilen, nadat ik haar toch even over de streep heb moeten trekken. Ze heeft een geweldige tijd gehad.”

Wat is jullie nachtmerriescenario voor deze week en hoe bereid je je daarop voor?

“Als een student te dronken is om thuis te komen. Dan fiets ik mee. Of in het ergste geval laat ik hem of haar bij mij slapen. Dat is me een keer overkomen met een meisje, die ook best strenge ouders had en erop aangesproken zou worden als ze zo lam thuis was gekomen. Op dat moment moet je wel je verantwoordelijkheid nemen, vind ik.”

nikita_rita_Eurekaweek_Peer_van_Tetterode

Lees meer

Deze gidsen werden verliefd tijdens de Eurekaweek

Gidsen Nikita en Rita zijn een jaar samen. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de Eurekaweek…