De net afgestuurde International Management-student De Ridder (24) is opgelucht dat het pad er nu is. Ze wilde met haar initiatief het signaal afgeven dat je ‘hier mag zijn wie je wilt zijn’. Volgens de bedenker is het pad, dat naast het Erasmus Paviljoen te vinden is, vooral bedoeld als gespreksopener. “De EUR geeft met de aanleg van het pad aan dat er meer moet gebeuren en binnen het onderwijs en bij de organisaties op de campus meer aandacht voor de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap moet komen. Het is dus een mooi begin en een eerste stap naar meer bewustwording en acceptatie.”
Over de datum van de officiële opening is Marit nog in gesprek met de EUR. “Op dit moment zijn de Opening van het Academisch Jaar en de Coming-outdag opties.”
In het ontwerp zijn de elf kleuren van de progressvlag terug te vinden, die samen symbool staan voor alle subgroepen van alle etnische achtergronden in de LHBTIQ+-gemeenschap.
Het regenboogzebrapad beslaat in totaal 58 vierkante meter en is in drie lagen met een speciale coating aangebracht. De EUR wil hiermee de duurzaamheid van het pad waarborgen. Het verfbedrijf dat het zebrapad schilderde gaf bij de uitvoering een schatting dat het pad tien jaar mee zal gaan.
Al gaat De Ridder niet specifiek in op de kosten van de realisatie, laat ze wel weten dat het om een fiks bedrag gaat. Aan de realisatie van het pad werkten het Hummingbird Fonds van de Rotterdam School of Management, de afdeling Diversity & Inclusion, COC Nederland en Erasmus Pride mee.
De toelichting bij het artikel klopt niet helemaal. Alleen de vijf kleuren die aan de originele regenboogkleuren zijn toegevoegd, staan voor bepaalde subgroepen. Die kleuren zijn als protest in de progressvlag toegevoegd omdat deze subgroepen onvoldoende erkend zouden zijn in de originele vlag/de LHBTI+ gemeenschap.
Niet alleen de kleur maar ook de volgorde van banen/objecten in een vlag heeft een symbolische betekenis. Over de exacte betekenis van de oorspronkelijke regenboogvlag zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is in ieder geval dat de kleuren niet staan voor specifieke subgroepen binnen de gemeenschap maar voor gedeelde waarden & inclusiviteit. De gekozen uitvoering van de progressvlag, met de toegevoegde kleuren dominant boven de oorspronkelijke regenboog, signaleert juist exclusiviteit, onderscheid en dat genoemde subgroepen boven de LHBTI+ gemeenschap als geheel staan.
Beste Welmer,
Je hebt gelijk dat alleen de vijf kleuren die aan de originele regenboogkleuren zijn toegevoegd, staan voor bepaalde subgroepen. Ook ons ontglipt ons soms iets. Deze opmerking hebben we ter harte genomen en daarom ook deze kleine passage in de tekst aangepast.
Beste Peer,
De aanpassing klopt nog niet helemaal. Het is nog iets complexer.
De originele regenboogvlag staat voor de Pride beweging, diversiteit en de hele LHBTI+ gemeenschap. De kleuren staan voor algemene waarden en hebben geen link naar specifieke subgroepen.
Sommige personen vinden dat binnen de LHBTI+ gemeenschap bepaalde subgroepen* onvoldoende zichtbaar of zelfs gediscrimineerd worden.
Als protest hebben zij de regenboogvlag aangepast. Net zoals de Nederlandse vlag door sommigen wordt omgedraaid om onvrede uit te drukken. De kleuren die in de progressvlag zijn toegevoegd, staan voor genoemde subgroepen.
Een deel van deze protesteerders vindt dat de subgroepen boven de overige leden van de LHBTI+ gemeenschap verheven moeten worden. Zij laten dit zien door de toegevoegde kleuren boven de originele regenboog te plaatsen. Dit verheffen van bepaalde subgroepen vinden andere protesteerders te extreem. Zij vragen wel extra aandacht voor genoemde subgroepen en voeren de regenboogvlag met aan de linkerkant een pijl/driehoek met daarin de kleuren van de subgroepen.
De vlag zoals hier is geschilderd is dus niet de algemene vlag voor de LHBTI+ gemeenschap, zoals je die op andere plaatsen ziet. Het is een vorm van protest en pleit voor de dominantie van bepaalde subgroepen binnen de LHBTI+ gemeenschap boven andere.
*Het gaat om de volgende subgroepen: transgender, non-binair, intersekse en LHBTI+ met donkere huidskleur
Reageren niet meer mogelijk.