Mijn hele leven kom ik al op de Maasvlakte. Op dit Rotterdamse strand voel ik mij thuis en vind ik rust. De autorit vanuit de stad vind ik op zichzelf al een belevenis, zo over de snelweg, door de ronkende en stomende industrie. Je stapt uit je auto, klimt over de duinen met achter je nog de bedrijvigheid van de haven, maar dan ineens sta je op dat stille strand en hoor je alleen nog maar het ruisen van de zee en het gekrijs van de meeuwen. Verder niks…

De Maasvlakte is voor mij zeker niet een plek die alleen in de zomer interessant is. Het hele jaar door kom ik hier naartoe om uit te waaien met mijn gezin en onze hond (die hier ook in de zomer welkom is!). In de zomer lekker zwemmen en een beetje staren naar de zee. Goed opletten of je ineens zo’n grote kop van een zeehond ziet opduiken boven het water, of kijken naar die grappige strandlopers die steeds wegrennen van de golven, alsof ze hier keer op keer weer van schrikken.

Maasvlakte industrie haven strand 1 – Esther Dijkstra
Aan de ene kant van de duinen de haven in beweging, aan de andere kant de stilte van de zee. Beeld door: Esther Dijkstra

Strand voor jezelf

En wordt het te koud, dan kom ik hier om fossielen te zoeken in het zand en dode vogels te verzamelen voor Het Natuurhistorisch museum. Die onderzoek en prepareer ik voor de collectie. Vogels vind je hier namelijk veel, want zij komen graag naar de Maasvlakte (de grootste meeuwenkolonie van Europa is hier dan ook gevestigd!), maar vanwege de industrie en de wegen die dwars door dit gebied heenlopen, gaat dit wel eens fout. Langs de weg en onder de windmolens liggen ze voor het oprapen.

Vroeger kwam ik hier al vaak met mijn opa en oma, die altijd naar het naaktstrand gingen. Toen ik wat ouder werd wilde ik niet meer mee, en ging ik naar Hoek van Holland of Rockanje waar ik zelf met het ov kon komen. Dat is hier wat lastiger. Het kan wel vanuit Rotterdam, maar het is best een onderneming. Dat maakt misschien ook dat het strand hier een stuk rustiger is: wanneer je iets verder naar rechts of links loopt bij de strandopgangen, heb je het strand voor jezelf!

Dode meeuw windmolens Maasvlakte – Esther Dijkstra
Onder de windturbines zijn regelmatig dode meeuwen te vinden. Dit slachtoffer viel niet meer te prepareren voor de collectie van Het Natuurhistorisch museum. Beeld door: Esther Dijkstra

Horeca is hier niet te vinden, behalve de twee snackcontainers die op parkeerplaats P1 en P3 staan, maar dat is genoeg, want wat is er nu lekkerder dan een patatje wanneer je net van het strand komt? Om daarna in het donker weer terug naar huis te gaan, dwars door de Europoort, waar dan alle lampjes branden en het lijkt of je door een futuristische stad rijdt.

Feiten en cijfers

De Maasvlakte is een havenuitbreidingsgebied 40 kilometer ten westen van het centrum van Rotterdam, en werd halverwege de jaren zestig gebouwd. Een uitbreiding kwam er in 2013 en wordt daarom de Tweede Maasvlakte genoemd. In dit bijzondere havengebied is er naast industrie veel natuur te vinden. De industrie bevindt zich vooral aan de noordkant, aan de zuidkant bevinden zich het strand en de Vogelvallei.

Hoe kom je er?

Het is mogelijk om vanuit Rotterdam met het openbaar vervoer naar de Maasvlakte te gaan, maar reken op zeker 1,5 uur en twee of drie keer overstappen van tram, naar bus naar de Maasvlaktehopper. Deze bus stopt niet bij het strand, vanaf bushalte Zwarte Zeeweg is het nog een kwartier lopen. Er vaart ook een veerboot vanaf Hoek van Holland naar Futureland, waarop fietsen mee mogen. Een auto is een stuk handiger en sneller, maar ook nog driekwartier gerekend vanaf Rotterdam Centrum. Parkeerplaatsen zijn er genoeg te vinden bij P1 (rode palen), P2 (gele palen) of P3 (blauwe palen).

Bezienswaardigheden en activiteiten:

Futureland – het informatiecentrum over de Rotterdamse haven. Voor een havenrondvaart kan je mee met de Futureland Ferry.

KiteSpot Slufter – aan de zuidkant van de Maasvlakte is een plek waar veel wordt ge(kite)surft.

Flora & fauna:

Ondanks dat je in een industriegebied bent, zijn hier enorm veel dieren te vinden zoals meeuwen, lepelaars, de rugstreeppad, zeehonden, vossen en nog veel meer. Vogels spotten kan o.a. bij het vogeluitkijkpunt op de Maasvlakteboulevard. En omdat het strand van de Maasvlakte bestaat uit opgespoten zand vanuit de Noordzee is het een populair gebied om fossielen te zoeken (uit het Pleistoceen).

Informatie Maasvlakte:

Voor meer informatie in het Nederlands of in het Engels deze websites.