Een paar jaar gelden las ik in een toeristische folder dat Tilburg ‘het Rotterdam van het zuiden’ werd genoemd. En ik kan het daar, na twintig jaar als Rotterdammer en nu ruim een jaar als Tilburger, alleen maar roerend mee eens zijn. Het zijn steden die het niet komt aanwaaien met knappe oude geveltjes en romantische straatjes en steegjes. Maar waar wel wat gebeurt en veel kan.

Er is alleen één groot verschil: vanuit het centrum van Rotterdam rijd je gauw een half uur tot een uur voor je in de vrije natuur bent, in Tilburg loop je in een kwartier het bos in. Vanuit de plaatselijke universiteit ben je zelfs in een minuut tussen de bomen en het groen.

Uniek sterrenbos op loopafstand

De Oude Warande aan de rand van Tilburg is een van de weinige bewaard gebleven sterrenbossen van Nederland. Het bos is ruim driehonderd jaar geleden aangelegd in de stijl van de Franse landschapsarchitect die ook de tuinen van Versailles ontwierp. In het midden van het bos is een open plek (vroeger stond daar een grote boom, nu een paviljoen met een kleine horecagelegenheid) en van daaruit lopen acht lanen het bos in, in stervorm, vandaar de naam.

Hoewel het dus een ontworpen bos is met paden langs geometrische lijnen, voelt het echt als natuur. Het is een gemengd bos, dus met loofbomen en naaldbomen. Dit geeft mij op een warme zomerse dag de ultieme boservaring: gefilterd licht door het bladerdek van de beuken, en de geur van warme dennennaalden.

Warandebos grondeekhoorn Zomerserie Wieneke Gunneweg – Kaspar Gunneweg (3)
De Siberische grondeekhoorn is makkelijk te spotten in de Oude Warande. Beeld door: Kaspar Gunneweg

In het voorjaar en de vroege zomer wordt je bijkans doof van de vogels, dus voor de ornithologen onder ons is het genieten. Ben je meer van de knuffelbare dieren dan kun je ook je lol op. Maar liefst twee soorten eekhoorns zijn makkelijk (in Tilburg zeggen we hèndig) te spotten. Voor de rode eekhoorn met zijn prachtige pluimstaart moet je omhoogkijken, een beetje geluk hebben en je mond houden. De andere soort, de Siberische grondeekhoorn, zie je geregeld vlak naast het pad over takken en omgevallen bomen klauteren en is helemaal niet schuw.

Warandebos Zomerserie Wieneke Gunneweg – Kaspar Gunneweg (2)
Tijdens de buitententoonstelling ‘Lustwarande’ tref je overal in het bos kunstwerken aan. Beeld door: Kaspar Gunneweg

De ideale omgeving voor shinrin-yoku, oftewel een bosbad nemen. Deze Japanse vorm van natuurbeleving waarbij je je pas vertraagt en je het bos echt in je opneemt qua geur, geluid en gevoel (aai eens een boom, woel eens met je handen door de bladeren, ga op het mos liggen!) vind ik zalig.
Bespaar je de kosten van een cursus mindfulness of meditatie. Ga op een boomstam zitten, doe je ogen dicht en dat is het. Afdrogen niet nodig.

En mocht je nog tijd over hebben aan het einde van je wandeling, loop dan eens over de campus van die andere economische hogeschool; Tilburg en Rotterdam, same same but different.

Praktische zaken

Heen en terug
Vanaf station Tilburg Universiteit (vanuit Rotterdam overstappen in Breda) loop je langs het parkeerterrein van Tilburg University zo het bos in.

Bezienswaardigheden & activiteiten
Tot 2 oktober is in het bos de jaarlijkse beeldententoonstelling Lustwarande te bezoeken. Je kunt gewoon het bos inlopen en zelf op zoek gaan naar de kunstwerken, of koop een kaartje en krijg een boekje met plattegrond en toelichting op de kunstwerken.

Eten
In het middelpunt van ‘de ster’ staat een spiegelend paviljoen, Grotto (kijk even binnen en je weet waarom), waar je wat kunt drinken en eenvoudige snacks kunt krijgen. Met terras!

Gevaren & ergernissen
Vanwege de vele zomereiken is het bos een geliefde broedplaats van de eikenprocessierups. Van de brandharen van de rups kun je jeukende rode bultjes krijgen. Vooral vervelend, niet ernstig.

Flora & fauna
De Siberische grondeekhoorn is ooit ontsnapt uit een dierenpark en heeft zelfs een eigen facebookpagina en beeldengroep langs de weg.

Tessa Hofland zomerserie 2022 Texel – Hans Hofland

Lees meer

Weidse zichten, weidevogels en wilde orchideeën: ga op Texel eens langs Plassendaal

Redacteur Tessa Hofland is niet de grootste fan van het strand. Een wandeling is fijn,…