Internationaliseringsorganisatie Nuffic wil dat het milieu zo min mogelijk lijdt onder de uitwisseling van studenten. Hoe kunnen universiteiten en hogescholen de duurzaamheid op dit punt bevorderen? Ze vroegen het aan 109 voormalige uitwisselingsstudenten.

Uit het verkennende onderzoek blijkt dat 39 procent van hen duurzame internationalisering (heel) belangrijk vindt, tegenover 45 procent die het niets of weinig kan schelen. Als vervoermiddel koos 71 procent voor het vliegtuig en maar 14 procent voor de trein. En zelfs voor Europese studiebestemmingen pakte 63 procent het vliegtuig.

Kwestie – vliegschaamte treintrots – bas van der schot

Lees meer

Hoe Europese treinreizen makkelijker en goedkoper kunnen

Eerst was er vooral vliegschaamte, inmiddels is er treintrots. Treinreizen heeft de…

Snelheid

Als belangrijkste redenen noemden studenten dat vliegen snel gaat of de enige reële reisoptie is. Ook vinden ze een vliegticket het makkelijkst te boeken. Financiële motieven worden nauwelijks genoemd, maar toch blijkt een compensatie voor de reiskosten veel studenten toch over de streep te kunnen trekken. Driekwart zegt dan ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk wel’ duurzaam te willen reizen.

Opvallend is verder dat studenten bereid zijn om zelf ook bij te dragen aan een duurzame reis. Bijna de helft zou tussen de 100 en 200 euro willen bijbetalen en een kwart zelfs meer dan 200 euro.

Railway Station Haarlem

Lees meer

Vanaf 1 januari 2022 alle dienstreizen onder de 700 kilometer per trein

Vanaf 1 januari is het voor werknemers niet meer toegestaan om dienstreizen van onder de…

Bonus voor treinen

Niet erg bekend bij studenten is de Erasmus+ Green Travel Top-Up: een eenmalige bonus van vijftig euro en maximaal vier extra reisdagen voor uitwisselingsstudenten die voor trein, bus of auto kiezen. Slechts 5 procent maakte er gebruik van. Daarbij speelde een rol dat veel studenten de bedragen niet toereikend vonden.

Nuffic concludeert dat er een discrepantie is tussen de opvattingen van de studenten over duurzaamheid en het handelen ernaar. Maar er valt nog wel winst te boeken. Ook geven veel studenten aan dat ze hulp bij het boeken van een duurzame reis belangrijk vinden.

In een eerder artikel gaf promovendus Shirley Nieuwland tips voor betaalbare treinreizen.

Een vliegreis binnen 700 km? Die wordt niet meer vergoed door de ESHCC