De Spinozapremie is een soort oeuvreprijs voor wetenschappers die tot de internationale top behoren. Hilhorst, werkzaam bij het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, ontvangt een bronzen beeld van Baruch Spinoza en 2,5 miljoen euro, dat ze vrij mag besteden zolang het gerelateerd is aan academisch onderzoek. In een interview met EM zegt Hilhorst het geld te willen besteden als ‘vliegwiel’, om haar onderzoeksterrein Humanitaire studies verder te versterken.
Grondlegger
Volgens de Spinozacommissie verdient Hilhorst de prijs omdat ze gezien wordt als ‘een van de grondleggers van het relatief nieuwe vakgebied van de humanitaire studies’. “Haar werk is zeer relevant voor verschillende grote actuele uitdagingen, waaronder internationale migratie, klimaatverandering en pandemieën”, valt te lezen in de laudatio. Ook prijst de commissie haar maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld door het schrijven van opiniestukken of het geven van duiding in de media.
De Spinozapremie wordt uitgereikt door de NWO. Sinds 1995 ontvangen elk jaar drie of vier wetenschappers de prijs. Dit jaar krijgen naast Hilhorst ook Corné Pieterse (Plant-microbe-reacties, Utrecht), Ignas Snellen (Observationele astrofysica, Leiden) en Klaas Landsman (Mathematische fysica, Radboud) de onderscheiding.
In 1995 was Frank Grosveld (Erasmus MC) de eerste winnaar verbonden aan de EUR. Jan Hoeijmakers (eveneens Erasmus MC) was in 1998 de laatste ‘Rotterdammer’ die de prijs – tot vandaag – ontving. Ook Eveline Crone, hoogleraar Developmental neuroscience in society, is een Spinozalaureaat. Zij kreeg de onderscheiding toen ze hoogleraar was in Leiden.
Fantastisch! Gefeliciteerd prof. Hilhorst, ISS en EUR!!!
Jammer genoeg wordt de Spinoza premie niet overal als hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap beschouwd, zelfs niet binnen LDE, de strategische alliantie tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit (zie https://www.leiden-delft-erasmus.nl). Aad van der Vaart, destijds werkzaam bij het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden, kreeg in 2015 een Spinoza premie, zie https://www.mareonline.nl/wetenschap/big-data-zonder-reclame/. Vier jaar later speelt zich een drama rond Aad af, zie https://www.mareonline.nl/achtergrond/hoe-de-leidse-statistiek-uiteenviel/. Vervolgens wordt Aad op 1 juni 2020 verboden het Mathematisch Instituut te betreden of contact te hebben met collega’s. Een jaar ziet Aad zich gedwongen om naar de TU Delft te vertrekken.
Ik heb mij altijd afgevraagd hoe dat drama heeft kunnen voortwoekeren, want ik ken Aad niet alleen als uiterst slim maar ook als volkomen integer, kortom een voorbeeldige wetenschapper. Buitenlandse collega’s spreken mij regelmatig aan, en vragen om uitleg die ik niet kan geven.
Voor mij is de Spinoza premie niet feestelijk meer. Ik had Thea Hilhorst meer gegund.
Reageren niet meer mogelijk.