De Spinozapremie is een soort oeuvreprijs voor wetenschappers die tot de internationale top behoren. Hilhorst, werkzaam bij het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, ontvangt een bronzen beeld van Baruch Spinoza en 2,5 miljoen euro, dat ze vrij mag besteden zolang het gerelateerd is aan academisch onderzoek. In een interview met EM zegt Hilhorst het geld te willen besteden als ‘vliegwiel’, om haar onderzoeksterrein Humanitaire studies verder te versterken.

Grondlegger

Volgens de Spinozacommissie verdient Hilhorst de prijs omdat ze gezien wordt als ‘een van de grondleggers van het relatief nieuwe vakgebied van de humanitaire studies’. “Haar werk is zeer relevant voor verschillende grote actuele uitdagingen, waaronder internationale migratie, klimaatverandering en pandemieën”, valt te lezen in de laudatio. Ook prijst de commissie haar maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld door het schrijven van opiniestukken of het geven van duiding in de media.

De Spinozapremie wordt uitgereikt door de NWO. Sinds 1995 ontvangen elk jaar drie of vier wetenschappers de prijs. Dit jaar krijgen naast Hilhorst ook Corné Pieterse (Plant-microbe-reacties, Utrecht), Ignas Snellen (Observationele astrofysica, Leiden) en Klaas Landsman (Mathematische fysica, Radboud) de onderscheiding.

In 1995 was Frank Grosveld (Erasmus MC) de eerste winnaar verbonden aan de EUR. Jan Hoeijmakers (eveneens Erasmus MC) was in 1998 de laatste ‘Rotterdammer’ die de prijs – tot vandaag – ontving. Ook Eveline Crone, hoogleraar Developmental neuroscience in society, is een Spinozalaureaat. Zij kreeg de onderscheiding toen ze hoogleraar was in Leiden.

thea hilhorst wint Spinozapremie foto Ronald van den Heerik (8) (EM)

Lees het grote interview met Thea Hilhorst

‘Een prachtige erkenning voor mijn vakgebied Humanitaire studies’

Voor het eerst sinds 1998 wint een wetenschapper van de EUR de Spinozapremie, de hoogste…

Lees 2 reacties