Ook houdt ze zich bezig met haar sociale onderneming Gelecek Gelecek (De komst van de toekomst). Ze geeft masterclass bij LifeVersity  over design thinking en advocacy. Daarnaast vertegenwoordigt ze Turkije in de Y20, de jongerenversie van de G20.

Berfu is geboren en getogen in Istanbul, Turkije. Liefdadigheid is haar met de paplepel ingegoten. Ze ging al van kleins af aan met haar ouders mee om vrijwilligerswerk te doen. “Ik denk dat altruïsme een fundamenteel thema was in mijn opvoeding. Mijn ouders zijn allebei arts en elk weekend hielpen ze mee in kindertehuizen of bezochten ze mensen die geen toegang hadden tot gezondheidszorg”, vertelt ze. “Zodra ik oud genoeg was, ging ik ook vrijwilligerswerk doen.”

Studium Generale en EM zoeken de Student van het Jaar. Niet iemand die uitblonk met hoge cijfers of extra veel behaalde studiepunten, maar een student die zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor anderen. Dit kan binnen de studie, buiten de studie, in het verenigingsleven, op persoonlijke titel of heel iets anders zijn. De stembussen zijn nu open!

Urgent

Doordat ze veel in contact kwam met mensen uit verschillende lagen van de bevolking, had ze al op jonge leeftijd een beeld van allerlei maatschappelijke problemen. “Door mijn achtergrond en mijn studies wil ik graag werken aan een betere wereld. Het gaat niet alleen maar om economische ontwikkeling, maar ook over het creëren van een duurzame maatschappij,” vertelt ze. Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor haar? “Omdat het urgent is. De kans is heel groot dat het ijs op de Noordpool in 2035 is gesmolten, daarom moeten we nu actie ondernemen”, zegt ze.

Berfu voegde de daad bij het woord. Onder andere door voorzitter te worden bij de Erasmus Sustainability Hub. Via de Hub nam ze contact op met verschillende studentenverenigingen om samen een petitie te starten. Ze stelden vijftien eisen op. De petitie is ondertekend door ruim 500 mensen en inmiddels zijn drie actiepunten gerealiseerd op de campus. “Veel meer mensen hebben eraan gewerkt. Ik ben blij dat de EUR stappen heeft gezet voor een duurzame campus.”

Jongeren helpen

Jonge mensen zijn belangrijk voor de toekomst, zegt ze. Daarom wil ze met haar platform Gelecek Gelecek (De komst van de toekomst) Turkstalige jongeren helpen emanciperen. “Ik wil de tools en de kennis die ik heb met ze delen. Dat gaat over het voorbereiden op de toekomst, zoals het kiezen van een carrière of studierichting”, vertelt ze. “Ik interview mensen van verschillende universiteiten, ik deel tips over duurzaamheid of praat over ondernemerschap. Het zijn dingen die ik zelf heb geleerd en leuk vind.”

Een aantal keer ontving ze via haar platform berichten van mensen die zich ‘in een kritieke situatie’ bevinden, meestal financieel. “Iemand wilde bijvoorbeeld naar de kunstacademie, maar zijn familie kan hem financieel niet steunen. Wij zochten dan samen een oplossing: ik hielp hem bij het vinden van een universiteit en het benaderen van mensen en instellingen die hem konden helpen”, vertelt ze. “Ik geloof dat mensen hun problemen kunnen oplossen, zolang ze goede ondersteuning krijgen. En die probeer ik te bieden.”

Dankbaar

Op internationaal niveau probeert ze ook haar bijdrage te leveren aan het bouwen aan een betere toekomst. Als vertegenwoordiger van Turkije gaat ze in de zomer naar Indonesië voor de G20 Summit. Daar gaat ze met jongeren uit de hele wereld discussiëren over onderwerpen zoals werkgelegenheid onder jongeren en sociale ondernemerschap. “Ik ben zo dankbaar dat ik de kans krijg om nuttige maar ook leuke dingen te doen”, zegt ze bescheiden. “Ik vind het ook een eer dat ik genomineerd ben voor de Student van het Jaar-verkiezing. Dat ik tussen toffe genomineerden mag staan, dat voelt al als winnen.”

Berfu Ege Söbe , Sandra Gartska, Kyra Mulder, GIDS, Amir Abdelmoumen – Student of the year 2022 – Alis Mahaletska elmers montage

Lees meer

Stem hier voor de Student van het Jaar

De stembussen voor de Student van het Jaar-verkiezing zijn nu geopend! Tot 14 juni, 15:00…

Leer Berfu ook op een andere manier kennen:

Favoriete uitspraak? “If you’re not growing, you’re dying.”

Wat weet niemand over jou? “Dat ik van zingen en acteren hou. Op de middelbare school speelde ik in veel musicals, zoals Mamma Mia en Legally Blond, en ik genoot er veel van.”