“Ik ben binnen het ministerie nog altijd op zoek naar de geldkraan, maar ik heb hem nog niet kunnen vinden”, zei Dijkgraaf tegen de Tweede Kamer, na de zoveelste poging van de oppositie om hem tot hogere uitgaven aan de basisbeurs te bewegen.

Hij heeft ook geen euro extra voor de tegemoetkoming aan ‘pechstudenten’ die de basisbeurs zijn misgelopen. Ook daar is een miljard voor gereserveerd en dat moet volstaan, want zo is het nu eenmaal afgesproken. Hij kreeg daarvoor de volledige steun van de coalitiepartijen.

Geen antwoord

Maar waarom is dat dan afgesproken? Daar moest de minister het antwoord op schuldig blijven. Het is de uitkomst van onderhandelingen die anderen hebben gevoerd. “Ik denk dat de vraag zeker te beantwoorden valt, maar niet door mij.” DENK, GroenLinks en Partij voor de Dieren bleven nog even doorgaan, maar ze kregen geen antwoord.

Volt en BBB keken nog eens naar dat regeerakkoord. Daarin staat toch dat er een miljard is voor het herinvoeren van de basisbeurs? Maar de minister wil nog allemaal ander beleid uitvoeren met dat geld, bijvoorbeeld ter verbetering van de studiefinanciering in het mbo. Kan hij dáár dan geen ander geld voor vinden, zodat er uiteindelijk toch wat meer geld is voor de terugkeer van de basisbeurs? Ze dienden er een motie over in.

Alsof ze het samen hadden afgesproken begonnen CDA en D66 deze twee partijen te verwijten dat ze kennelijk meer waarde hechten aan studenten in het hoger onderwijs dan aan mbo’ers. BBB-Kamerlid Van der Plas keek ervan op. Ze wilde gewoon meer geld, legde ze uit. “Ik ben zeer begaan met mbo-studenten, ik heb twee zoons die mbo-studenten zijn.”

De minister wilde ook niets van de motie weten. Daarin staat immers niet waar het extra geld vandaan moet komen, was zijn uitleg.

EM illustratie 15 nov 2020 Wiersema financien lening budget-03 geld duo studenten basisbeurs studiefinanciering aanvullende beurs

Lees meer

Ook huidige studenten kunnen nog een beetje basisbeurs krijgen

In september 2023 keert de basisbeurs weer terug. Studeer je nog en ben je niet…