Hoe is dit gebeurd? Het is de vraag die Mina Morkoç zichzelf stelt wanneer ze de uitslag van de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen ziet. Haar partij GroenLinks heeft opnieuw vijf zetels gehaald en dus is Morkoç als nummer vijf op de lijst de komende vier jaar gemeenteraadslid. Wat vooral opvalt, is de enorme hoeveelheid voorkeursstemmen die ze kreeg. Van de bijna twintigduizend Rotterdamse GroenLinks-stemmen kreeg de studente er 2.780. Alleen lijsttrekker Judith Bokhove ontving er meer.

Beter dan gedacht

verkiezingsposter 2023 Mina Morkoc GroenLinks
De verkiezingsposter van Mina. Beeld door: eigen foto

“Ik was in shock. De afgelopen weken heb ik enorm hard mijn best gedaan en ben ik veel naar buiten gegaan om mezelf te presenteren. Ik was er wel van uitgegaan dat ik het goed had gedaan, maar dit is veel beter dan ik had gedacht. Het laat zien dat een jongere die nadenkt over een groene toekomst van de stad echt nodig is.”

Na alle festiviteiten van de afgelopen dagen begint het echte werk voor Morkoç snel. Vanaf komende week wordt ze met trainingen en workshops klaargestoomd voor het raadswerk. “Ik ga als een spons alle kennis opzuigen en vooral veel namen onthouden”, lacht ze. “Het wordt een hele leuke, leerzame tijd. Wat ik hoop te bereiken? Ik wil werken aan een groene en inclusieve stad waarin iedereen zich veilig voelt en waarin ook de LHBTI-gemeenschap hand in hand naar een betere toekomst kan lopen.”

EUR student kandidaten verkiezingen 2023 Mina Morkoc – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Mina vindt het belachelijk dat er geen studenten in de Rotterdamse raad zitten

Vijf verkiesbare studenten vertellen in de aanloop naar 16 maart waarom ze de lokale…

Flink brak

EUR student kandidaten verkiezingen 2022 Friso van Gruithuijsen CDA
De verkiezingsposter van Friso. Beeld door: Eigen beeld

Even verderop in Kralingen was het ook voor Friso van Gruijthuijsen groot feest. Toen hij zaterdagochtend na een ‘goede en gezellige borrel flink brak’ wakker werd, zorgde de uitslag van de verkiezingen voor de wijkraad ervoor dat de kater snel verdwenen was. Bijna twaalfhonderd Kralingers stemden op de student Econometrie en Economie, ruim voldoende voor een van de negen plekken in de wijkraad.

“Ik was wel verrast, vooral door de hoeveelheid stemmen. Maar ik had wel het idee dat de campagne goed ging. Ik heb veel studenten gesproken die zeiden dat ze normaal nooit op iemand van de VVD zouden stemmen. Maar omdat ze wel graag een student in de wijkraad wilden, zouden ze toch op mij stemmen. Dat is het mooie aan de wijkraad. Het gaat om de wijk, niet om de partijen.”

Hij hoopt dat hij met de steun van de studenten verschil kan maken de komende jaren. Want hoewel de wijkraad alleen een adviserende rol heeft, heeft Van Gruijthuijsen genoeg ideeën. “Tijdens de campagne hoorde ik vaak dat het gebied rond de Kralingse Plas echt niet veilig is ‘s avonds. Daar wil ik wat aan doen. En ik wil zorgen dat de woningen die komende jaren in Kralingen gebouwd worden vooral voor studenten zijn.”

EUR student kandidaten verkiezingen 2022 Friso van Gruithuijsen CDA – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Econometriestudent Friso wil Kralingen beter maken

Vijf verkiesbare studenten vertellen in de aanloop naar 16 maart waarom ze de lokale…

Andere rol

Poster Tom Janssen VVD studenten verkiezingen 2023
De verkiezingsposter van Tom. Beeld door: Eigen beeld

Voor Tom Janssen, nummer drie op de lijst en campagneleider van de Schiedamse VVD, kwamen nagenoeg al zijn wensen uit. Zijn partij behield het huidige aantal van zes zetels, bleef de grootste partij van de stad en haalde een hoger percentage stemmen dan vier jaar geleden. De uitslag zorgde dan ook voor trots bij Janssen.

“Als campagneleider heb je een extra verantwoordelijkheid. Je maakt allerlei beslissingen tijdens de campagne, maar je ziet het resultaat pas op de verkiezingsavond. Landelijk gezien heeft de VVD redelijk wat zetels ingeleverd, dus ben ik extra trots dat het ons wel is gelukt om meer stemmen te halen.”

Alleen de wens van Janssen om niet meer het jongste raadslid te zijn, is niet uitgekomen. Hoewel hij door het vertrek van veel huidige raadsleden bij de meest ervaren helft van de raad hoort de komende jaren, is hij nog steeds de jongste. “Maar ik vind het wel heel leuk om onze twee nieuwe raadsleden te helpen. Dat maakt mijn rol toch anders dan vier jaar geleden.”

EUR student kandidaten verkiezingen 2023 Tom Janssen – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Tom hoopt dat hij niet weer het jongste gemeenteraadslid is

Vijf verkiesbare studenten vertellen waarom ze na 16 maart de lokale politiek in willen.…

Raad niet gehaald

Voor de twee studenten die namens het CDA een poging deden in de gemeenteraad te komen, liep de verkiezingsavond minder goed af. In Gemert-Bakel zakte de partij van 11 naar 8 zetels en daardoor haalde Hendrik van Hout als nummer 14 op de lijst de raad niet. Ook Josephine Hartmann kreeg in het Gelderse Berg en Dal als nummer 6 op de lijst niet genoeg stemmen om een zetel binnen te halen. Het CDA zakte daar van 4 naar 3 zetels.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 verkiezingen stemhokje stemmen – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Volt en GroenLinks grootste stemmentrekkers op de universiteit

Wat opvalt aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen: het opkomstpercentage bij de…