In de podcast Stadswandelingen gaan de studenten van Erasmus Verbindt – je verwacht het niet– wandelen door de stad. Bij die wandeling sluiten wetenschappers, maar ook dichters, bestuurders, havenarbeiders en andere Rotterdammers aan. Het doel van de podcast: laten horen welke thema’s spelen in de stad en ook hoe de wetenschap daarbij kan helpen.

Luister hier naar de promo van de podcast Stadswandelingen Bron: open.spotify.com

Nog te vaak staan de stad en de universiteit van elkaar af, vindt Max Wagenaar, initiatiefnemer van Erasmus Verbindt. “We willen wetenschap met deze podcast toegankelijker maken”, vertelt de filosofiestudent. “Daarom gaan we wandelen. Dan wordt de wetenschap over de stad concreter, tastbaarder en dus beter voelbaar. De vragen ‘wat betekenen al die nieuwbouwplannen voor de mensen die hier die hier al generaties wonen’ krijgen meer betekenis als je op het stoplicht staat te wachten in de Tweebosbuurt.”

Bestuur Erasmus Verbindt – Eddie, Emma en Max

Lees meer

‘Erasmus Verbindt’ verkleint kloof tussen wetenschap en stad Rotterdam

Armoede, kansenongelijkheid, overgewicht, eenzaamheid en klimaatverandering. Rotterdam…

'Als kool'

Het anderhalf jaar oude Erasmus Verbindt groeit ‘als kool’, vertelt Wagenaar. Voor hem is het heel logisch dat wetenschap en de samenleving hand in hand gaan. “Bij de Erasmus School of Philosophy is er veel aandacht voor wetenschapsfilosofie. Bussen vol wetenschapsfilosofen hebben al geschreven over het belang van de combinatie wetenschap en samenleving. Ze hebben ons als studenten geïnspireerd.” In 2019 begon Wagenaar met het idee van Erasmus Verbindt, een jaar later werd het officieel opgericht en nu zijn er honderden studenten betrokken.

“Ruim 700 studenten werken dit jaar via ons aan maatschappelijke vraagstukken. Dit doen ze bij verschillende instanties voor de stad. Bij departementen van wethouders, scholen, duurzaamheidsinitiatieven en nog veel meer. En ook onze eigen organisatie is enorm gegroeid. Waar we begonnen met z’n drieën, zijn we nu met ruim 40 studenten van over de hele EUR. Voor de podcast hebben we ook super samengewerkt met elkaar. Het klikte helemaal.”

Podcast Erasmus Verbindt_eigen beeld_2
Dean Bowen (rechts) wordt tijdens het wandelen door de stad geïnterviewd door Erasmus Verbindt. Beeld door: Erasmus Verbindt

Geluiden van de stad

Voor de montage heeft Erasmus Verbindt professionele hulp ingeschakeld van een podcastbedrijf. De interviews, voorbereidingen en eindredactie hebben de studenten zelf gedaan. Een student van conservatorium Codarts heeft composities gemaakt van stadgeluiden, die zullen in de podcast te horen zijn.

De eerste aflevering over gentrificatie wordt dinsdag 1 maart gepubliceerd. Daarin zijn onder meer criminoloog Gwen van Eijk en stadsdichter Dean Bowen te horen. Elke twee weken wordt er een nieuwe aflevering gepubliceerd. In totaal zal dit eerste seizoen zeven afleveringen hebben.