Bij de start van het nieuwe studiejaar had demissionair minister Van Engelshoven gezegd dat het hoger onderwijs niet meer dicht zou gaan. Die belofte is nu gebroken; het kabinet trekt aan de noodrem.

Tentamens

EUR-studenten hebben geen fysiek college en medewerkers werken vanuit huis. Maar de tentamens en toetsen gaan door. Verder blijft de universiteitsbibliotheek open.

Zo laat coördinator Adri Meijdam van de bacheloropleiding International Business Administration weten dat de tentamens van zijn opleiding deze week gewoon doorgaan. “Natuurlijk hebben wij met grote aandacht geluisterd naar de persconferentie. Die was uiteindelijk glashelder: het onderwijs op de campus komt stil te liggen en wordt vervangen door online, maar voor de tentamens geldt de verplichte omzetting naar online niet.”

Verdedigingen

Uit een rondvraag blijkt ook dat verdedigingen op de EUR in ieder geval deze week plaatsvinden. Dat bevestigt receptioniste van de ISS Gita Gadjri maandag. “Wij sluiten nu verplicht om 5 uur, maar verdedigingen gaan volgens de directeur met de kennis die wij nu hebben nog wel door. Zo is er morgenmiddag bijvoorbeeld eentje.”

Anderhalve meter

Maar het kabinet wilde geen strenger beleid afkondigen. Zelfs de anderhalve meter afstand gold niet voor het hoger onderwijs. De enige echte beperking was dat er maar 75 studenten in collegezalen bijeen mochten komen.

Nu is er dus weer een lockdown. De twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO snappen het wel, maar balen ervan. “De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk”, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. “Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten.”

“De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken”, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs.”

Medewerkers

Zo reageren de universiteiten en hogescholen ook. “Dit nieuws zal toch hard aankomen bij onze studenten, docenten en medewerkers”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging hogescholen. “We hebben de afgelopen tijd steeds het belang van fysiek onderwijs vooropgesteld omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is.”

“Net als voor de rest van Nederland is dit voor onze medewerkers en studenten een enorme tegenslag”, snapt voorzitter Pieter Duisenberg van de Universiteiten van Nederland, “maar we respecteren uiteraard het besluit van het kabinet. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.”

Landelijke lockdown

Het kabinet hoopt de komende weken zoveel mogelijk mensen aan een ‘booster’ te helpen, oftewel een derde vaccinatie. Daarmee zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus, zei Jaap van Dissel (directeur infectieziektenbestrijding RIVM) tijdens de persconferentie.

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de strenge lockdown aan het kabinet geadviseerd om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten. Die grijpt razendsnel om zich heen.

Het kabinet neemt het advies over. Het is nog niet bekend hoe gevaarlijk de nieuwe variant is, maar het kabinet wil voorkomen dat er een enorme druk op de ziekenhuizen en de intensive care-afdelingen ontstaat.

Op 10 januari, na de kerstvakantie, kan het onderwijs misschien weer open. Op 3 januari neemt het kabinet daar een beslissing over. Andere delen van de samenleving gaan tot en met 14 januari dicht.