Bron: www.youtube.com

De video draait om de uitdaging om ingewikkelde onderwerpen simpel uit te leggen. Welke keuzes maken de mensen achter Kurzgesagt, een populair YouTubekanaal over kennis en wetenschap, en waarom? “Onze toevoeging was dat zij zelf eerlijker mochten zijn over hun eigen twijfels”, vertelt Jason Pridmore van de ESHCC, die betrokken is bij het project.

Dino’s

Pridmore is erg enthousiast over de gepubliceerde video en het grote publiek dat deze zal bereiken. “De meeste video’s bereiken binnen weken de vier of vijf miljoen. En wij worden in deze video genoemd. Die enorme hits gaan vaak over dino’s. We verwachten geen tientallen miljoenen, al zitten er wat afbeeldingen in van dinosauriërs.”

De video met Kurzgesagt is één van de resultaten van het TRESCA-project. Dat staat voor Trustworthy, Reliable and Engaging Scientific Communication Approaches en het Duitse (maar Engelstalige) platform Kurzgesagt is één van de partners in het project.

De Erasmus Universiteit is de hoofdpartner van dit met Europees geld gesponsorde project. Jason Pridmore en Marina Tulin (beiden van de Erasmus School of History, Culture and Communication) zijn de coördinatoren. Doel van het project is het vertrouwen in wetenschap vergroten door de innovatie van wetenschapscommunicatie.

Betrouwbare informatie

Het project behelst nog veel meer dan alleen de Kurzgesagt-video. Pridmore: “Begin 2022 publiceren we een Massive Open Online Course (MOOC) voor wetenschappers, journalisten en beleidsmakers over hoe je wetenschapscommunicatie kan verbeteren en nog betrouwbaarder kan laten overkomen. Ook werken onze Spaanse partners aan een prototype van een misinformatiewidget.” Het idee van deze widget is dat het in te voegen is op sociale platformen, zoals Whatsapp. De widget combineert bestaande internettools zoals een factchecker en Google image search om zo na te gaan of de gedeelde informatie betrouwbaar is. “We willen verder werken aan dit prototype na afloop van het project.”

Meer transparantie en eerlijkheid is belangrijk voor het vertrouwen in de wetenschap, zegt Pridmore. “Mensen verwachten tegenwoordig dat de wetenschap de antwoorden meteen klaar heeft. Neem bijvoorbeeld de mondkapjes: in het begin van de pandemie was niet duidelijk hoe het virus zich verspreidde, en of mondkapjes dus nuttig waren.” Het is in zulke gevallen belangrijk, zo zegt Pridmore, dat wetenschappers eerlijk zijn over het gegeven dat ze nog onderzoek doen.