In tweeënhalf jaar had de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) twee interim-decanen. In die tijd was het op z’n zachtst gezegd onrustig in de faculteit. Een aangekondigde fusie, plagiaatbeschuldigingen aan het adres van interim-decaan Dymph van den Boom, verhalen over een angstcultuur en een forensisch onderzoek in de mailboxen van medewerkers. Het verhaal eindigt met duidelijkheid vanuit het College van Bestuur: de ESHCC blijft zelfstandig. Het College bood begin 2020 ook excuses aan voor het forensisch onderzoek. De rust keerde terug. Op 1 november vorig jaar begon Martine van Selm bij de faculteit.

Campus Woudestein Mandeville Van der Goot

Onderdeel van de Special

Onrust bij de ESHCC

2019 was – en dit is voorzichtig gezegd – een bewogen jaar voor de Erasmus School of…

‘Veel te vieren’

Op een nieuwe plek beginnen, terwijl iedereen online en thuis werkt, is een uitdaging, vertelt Van Selm. “Daar is geen handleiding voor. Je doet gewoon alles online en ontmoet zo mensen. Een deel van die mensen heb ik pas de laatste weken in het echt ontmoet.”

Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie kijkt Van Selm vooral met trots naar haar eerste jaar: “Er was ook veel te vieren het afgelopen jaar. Bij de opening van het academisch jaar ontvingen wij de onderwijs- en de onderzoeksprijs. We hebben een net benoemd KNAW-lid, Suzanne Jansen. Dat is bijzonder en eervol. En we vieren ook de kleinere zaken: dat we de diploma-uitreikingen weer in levenden lijve konden doen bijvoorbeeld. Dat was ook heel bijzonder.”

Heel welkom

Dat de ESHCC in 2019 onrustige maanden doormaakte, kreeg Van Selm vanuit Amsterdam niet mee. Nadat ze benaderd was om te solliciteren voor de positie van decaan, verdiepte ze zich natuurlijk in de faculteit. “Ik begreep dat een fusie onderzocht was en dat het een onbegaanbaar pad bleek. En een fusie is ook helemaal niet meer aan de orde. Ik ben met veel zin en veel plezier hier gestart.” En dat is volgens Van Selm nog steeds zo.

“Ik heb het gevoel dat de samenwerking met het managementteam, de afdelingshoofden, maar ook met alle andere mensen die ik heb ontmoet in heel goede sfeer verloopt”, zegt de decaan. Van een angstcultuur heeft ze niets gemerkt . “Interim decaan Frank van der Duijn Schouten heeft voor mijn komst een paar flinke stappen gezet in het inrichten van een nieuwe organisatiestructuur waarmee ik verder kon werken.” De zomer voor haar komst is een medewerkersonderzoek gedaan, op basis daarvan wordt nu gewerkt aan bepaalde thema’s zoals werkdruk en communicatie. “En over sfeer: ik denk niet dat het een groot thema is. Wij zijn gewoon bezig met ons mooie onderwijs en onderzoek.”

In tegenstelling tot voorganger Van den Boom heeft Van Selm geen opdracht gekregen om de faculteit ‘robuuster’ te maken. Zij is met ‘volle overtuiging’ in Rotterdam gaan werken om leiding te geven aan wat zij ziet als een in Nederland unieke faculteit waarin interdisciplinair onderzoek en onderwijs vanuit zowel de geesteswetenschappen als sociale wetenschappen centraal staat. Ze werd enthousiast van het ‘internationale karakter’, de samenwerking tussen de disciplines en de maatschappelijke thema’s die onderzocht worden. Media en Communicatie doen bijvoorbeeld samen met Geschiedenis onderzoek naar racisme in het voetbal. “De universiteit heeft een strategie over impact creëren, je zou kunnen zeggen: dat doen we bij de ESHCC gewoon elke dag al.”

Cultuurcampus

Voor de versterking van de sociale- en geesteswetenschappen binnen de universiteit praat Van Selm met de decanen van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, de Erasmus School of Philosophy en het International Institute of Social Studies. “We hebben ideeën voor onderzoek en onderwijs rond health humanities, vanuit verschillende disciplines kijken naar hedendaagse vraagstukken rondom gezondheid. Het is een plan dat dat nog verder uitgewerkt moet worden. We werken al veel samen met andere faculteiten, zoals in LDE-verband.”Ook studenten van andere faculteiten zijn van harte welkom bij de ESHCC, benadrukt ze. “Ze kunnen zich bijvoorbeeld inschrijven voor onze minoren, zoals de minor Fashion Industry.”

cultuurcampus

Lees meer

De Cultuurcampus op Zuid verwacht haar deuren te openen in 2022

De Erasmus Universiteit, Codarts Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en de gemeente…

Waar de samenwerking tussen de ESHCC, andere faculteiten en de stad merkbaar zal worden, is op de Cultuurcampus. Als decaan is zij betrokken bij deze samenwerking tussen de EUR, Codarts, de Hogeschool Rotterdam en de gemeente. Vraagstukken vanuit Rotterdammers zullen hier onderzocht worden vanuit verschillende perspectieven. Zo kunnen disciplines ook van elkaar leren, zegt Van Selm. “Wetenschappers die meer creativiteit zoeken in hun werk kunnen leren van kunstenaars, een kunstenaar die op een nieuwe manier onderzoek wil doen tijdens het creatieve proces kan leren van de wetenschapper.”

In de zomer van 2020 werd nog gezegd dat in 2022 de eerste colleges zouden plaatsvinden op de Cultuurcampus. De gehele campus zou in 2025 klaar zijn. Die planning klopt niet meer, zegt Van Selm, wanneer de campus klaar is nog niet duidelijk. “We zitten met vier grote partijen om de tafel. Dan gaat het proces niet altijd even snel, maar de plannen zijn heel robuust en zullen in de komende maanden concreter worden.” Over hoe de verschillende disciplines zullen gaan samenwerken kan de decaan nog niets zeggen. Aan die plannen wordt gewerkt door een werkgroep van onderzoekers vanuit de EUR, Codarts en de Willem de Kooning Academie vanuit deHogeschool Rotterdam.