Dat schrijft het bestuur van de Vereniging van Reünisten van het studentencorps aan de andere oud-leden. De brief is in bezit van de Volkskrant die vrijdag meldde dat meerdere aspirant-leden gewond waren geraakt.

Rol disputen

De reünisten zijn vooral kritisch over de rol van de disputen en op wat er in de dispuutshuizen gebeurt: “De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting senaat en hun eigen reünisten”, citeert de Volkskrant.

“Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden. In onze ogen is echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd.”

Na de publicatie in de Volkskrant erkende het bestuur (de senaat) van het studentencorps dat het meldingen had ontvangen van grensoverschrijdend gedrag en staakte het de dispuutskennismakingstijd per direct. Volgens rector Jack Koopman wordt onderzocht wat er precies is voorgevallen.

Sancties

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam gaan deze week in gesprek met de senaat van de studentenvereniging en zullen daarna besluiten of er sancties volgen.

Bij het Groningse studentencorps Vindicat werden in 2018 de bestuursbeurzen ingetrokken omdat het corps verzuimd had een nieuw geweldsincident zelf te melden bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool.

RSC

Een jaar eerder gebeurde hetzelfde bij de Rotterdamse evenknie RSC/RVSV. Televisieprogramma Rambam ging undercover bij de ontgroening van de mannen en meldde onder andere een incident met een hoofdwond. De universiteit verbrak de banden met de vereniging vanwege het grensoverschrijdend gedrag en de vereniging beloofde een ‘ingrijpende cultuurverandering’. Ruim een jaar later werden de banden weer hersteld en kreeg de vereniging de bestuursbeurzen terug.

Sociëteit-Hermes

Lees meer

‘Misstanden bij ontgroening RSC’

Volgens televisieprogramma Rambam waren er bij de RSC-ontgroening verschillende incidenten