Volgens Brinksma zitten we op een kantelpunt in de pandemie: “We zijn de afgelopen anderhalf jaar gesensibiliseerd als het gaat om risico’s, we hebben geleerd risico’s te vermijden. Nu moeten we terug kantelen naar een situatie waarin we accepteren dat risico’s bij het leven horen.”

eline-rodenburg-6

Lees meer

Vanaf september mogen weer meer studenten naar de campus

Geen anderhalvemetermaatregel meer in collegezalen, wel een maximum van 75 studenten.

Licht bezorgd

Tegelijk blijft Brinksma licht bezorgd omdat de besmettingscijfers niet langer dalen, en iedereen de maatregelen wel moet volhouden om het onderwijs ook daadwerkelijk open te hóuden. Ook merkt hij in zijn omgeving dat jonge mensen niet altijd bezig zijn met zich laten vaccineren; het gaat echter ook over hen. Vandaar dat het College van Bestuur alle studenten en medewerkers afgelopen week per mail opriep om zich goed te laten informeren over vaccineren.

Ook begrijpt Brinksma dat er docenten zijn die bezorgd zijn om weer voor een collegezaal te staan, nu de vaccinatiegraad van jonge mensen nog niet hoog (genoeg) is. “Ik snap het wel, maar ervan uitgaande dat een docent gevaccineerd is en niet tot een kwetsbare groep behoort, zijn de risico’s beperkt.”

Even wennen

Door de huidige ‘veiligheidskleppen’ die zijn ingebouwd, zoals de beperking van de groepsgrootte en de mondkapjes in verkeersruimtes, ziet Brinksma de komende periode met vertrouwen tegemoet. “De bedoeling van een universiteit is om open te zijn. Ik was in Ahoy bij de opening van de Eurekaweek, en ja dat is weer even wennen om met vijfduizend mensen in een zaal te zijn, maar de risico’s zijn beheersbaar en als je de stap nu niet zet, wanneer dan wel? We moeten leren omgaan met de risico’s. Want online en op anderhalve meter afstand komt er weinig terecht van de academische vorming die wij voorstaan.”