Terwijl Ahoy langzaam volstroomde begon het eerste avondprogramma van de 49ste Eurekaweek. Met inachtneming van de coronaregels werden de eerstejaarsstudenten groep voor groep naar binnen geleid door hun introbegeleiders. Tegelijkertijd kwamen de besturen van de studieverenigingen, te herkennen aan de kleurrijke shirts, binnen om zich vervolgens te mengen tussen de nieuwe studenten en kennis te maken met hun aanstaande leden.

Zware beproeving

BotF_02
Beeld door: Amber Leijen

De hosts Max en Wies verwelkomden de gespannen menigte en stelden de acht faculteiten van de Erasmus Universiteit onder luid gejuich voor, waarna de Battle of the Faculties begon. Twee uur lang onderwierpen ze de nieuwe studenten aan ingewikkelde vragen in allerlei categorieën. De algemene kennis over Rotterdam werd flink getest en de rivaliteit tussen de faculteiten was duidelijk merkbaar door het gejuich waarmee de studenten elkaar probeerden te overstemmen. Alleen tijdens het muzikale intermezzo van het nooit ontbrekende Rotterdamlied verenigde de hele zaal zich door uit volle borst mee te zingen.

Na een zeer gevarieerde quiz werden de beste studenten van elke faculteit naar voren gehaald voor de ultieme strijd. De Erasmus School of Economics wist de top vier te bereiken, maar ging ten onder tijdens de dancebattle. De rechtenfaculteit haalde vervolgens de finale net niet, doordat ze tekortschoten in de categorie pickuplines (‘Do you work at the center of dolphins? Because you are a spetter’, Nederlandstalige versiertrucs vertalen werkt niet altijd goed). De RSM ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor, dankzij het vakmanschap van de teamleden tijdens  het bouwen van een kartonnen stoel. Het Erasmus University College (EUC) eindigde op de tweede plek.

Moves gestolen

Niet iedereen kon zich makkelijk neerleggen bij de overwinning van de RSM. Economiestudent Jerry vond het niet eerlijk: “Wij moesten als eerste bij de dancebattle, de anderen konden daardoor onze moves stelen.” Hij en zijn medestudenten bleven ervan overtuigd dat hun economiefaculteit de beste is. De eerstejaars van het EUC waren tevreden met hun tweede plek: “We waren sterk in de minderheid, dus we zijn erg trots dat we tweede zijn geworden terwijl we maar met tien mensen konden aanmoedigen.” Maar ook volgens hen betekent die tweede plaats niet automatisch dat de RSM beter is: “Ze zijn alleen beter in het bouwen van kartonnen stoelen.”

Annabelle (Erasmus School of History, Culture & Communication) vond wel dat de RSM de verdiende winnaar is. Haar eigen faculteit viel al in de eerste ronde af. “Maar ik gun het de RSM-studenten.” Sabine (ESL) wist nog een positieve draai te geven aan de bronzen plak van haar faculteit: “Verloren? We zijn derde geworden, wij hebben ook gewoon gewonnen!”

Toegejuicht door enthousiaste RSM-studenten sloten de winnaars van de battle de avond af met een yell die niets aan duidelijkheid (of bescheidenheid) te wensen over laat: “RSM wint altijd!”