Studentenverenigingen RSG en Laurentius hebben net als roeivereniging Skadi nog geen vergunning voor de ontgroeningsperiode, die direct na de Eurekaweek begint. Volgens de verenigingen is het moeilijker dan andere jaren om vergunningen te krijgen. “Het kabinet kan wel groen licht geven, maar als een gemeente het niet ziet zitten hoeft die niet mee te gaan met die regels”, zegt Lars Ahsman van Laurentius. De kennismakingstijd van zijn vereniging had plaats moeten vinden in de gemeente Zuidplas, maar vooralsnog krijgt Laurentius geen vergunning van die gemeente. De verenigingen hebben de reserveplannen al klaarliggen, maar hopen toch dat hun oorspronkelijke plannen doorgaan.

laurentius eurekaweek terras foto Fabienne Hoogendoorn (5)

Lees meer

Eurekaweek voor de studentenverenigingen: feest buiten en niet in de sociëteit

Geen feestjes in de sociëteit, wel Testen voor toegang en dansen op het terras.

SSR-Rotterdam en NSR hoeven niet over te gaan op plan b. SSR heeft de vergunning al binnen en NSR heeft er geen nodig. “We zijn een kleine vereniging”, legt preses Bas Radder uit. “We hebben jaarlijks zo’n tachtig nieuwe leden en hoeven geen vergunning om met deze groep in een scoutinggebouw te zitten.”

RSC/RVSV heeft de vergunning een ruime week van tevoren ook nog niet binnen, maar dat is volgens president Pita Elhorst geen probleem. “Dat is bij ons andere jaren ook zo”, zegt ze. De vereniging vertrouwt erop op tijd groen licht te krijgen.

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) ziet ook dat het moeilijker is voor verenigingen om dit jaar de vergunningen rond te krijgen. “Dit geluid horen we inderdaad ook uit andere steden”, zegt LKvV preses Denise van de Sant. “We zien dat gemeentes door corona iets meer moeite hebben met zo’n evenement”, zegt Lotte van den Bergh van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen. “Gemeentes zijn huiverig, en ik snap het ook wel. Toch denk ik dat de zorgen onnodig zijn. We zijn sinds december al plannen aan het maken voor een veilige kennismakingstijd.”