Bron: youtu.be

De Universiteitsraad, Punzi en Erasmus Verbindt hebben deze frustraties onder studenten en medewerkers opgevangen en zij hebben besloten om samen de strijd aan te gaan met deze ergernis. Op kosten van de Universiteitsraad zijn er vier kastjes gevuld met menstruatieproducten en die hebben ze geplaatst op vier locaties op de campus. De kastjes bieden gratis menstruatieproducten voor studenten en medewerkers in noodsituaties.

Verspreid over de campus

Maria Carmen Punzi vertelt dat het een noodzaak is om de ‘schaamte’ die sommigen ervaren tijdens de menstruatie weg te halen. “Het idee is om menstruele gezondheid te herkennen, want dat is belangrijk.” De menstruatie heeft effect op de prestatie van de studente, aldus Punzi. “Het heeft effect op onze concentratie terwijl we werken of studeren. We willen mensen die menstrueren steunen.”

De vier boxen zijn verspreid over de campus in damestoiletten geplaatst, zodat de producten bereikbaar zijn voor elke studente en medewerkster. De vier locaties zijn: in de universiteitsbibliotheek, het Van der Gootgebouw, het Foodcourt en in het Erasmus Paviljoen.

Taboe doorbreken

Het idee van het initiatief is om het comfort, de veiligheid en dus het zelfvertrouwen te vergroten, want het onverwachts hebben van de menstruatie heeft hier effect op. Daarnaast noemt Punzi andere doelen van het initiatief. Ze hoopt het taboe op menstruatie te doorbreken. De kastjes zijn daar een uiting van: “We laten daarmee zien niet bang te zijn om over menstruaties te praten aan de Erasmus Universiteit, want er is niks om je voor te schamen. En het is ook een uiting van steun aan mensen die menstrueren.”

Het doel van de Universiteitsraad is om van de campus een veilige plek te maken voor iedereen. Ana Uribe Sandoval vertelt dat de campus, het studeren en werken wellicht onveilig aanvoelen voor degenen die onverwachts hun menstruatie krijgen: “Wanneer je ongesteld bent dan voelt het misschien niet zo veilig als op andere momenten.” Maar door de vier kastjes is hopelijk een deel van die schaamte en ergernis weggenomen.

menstruatie maandverband tampons locker kastje (1) (EM)

Lees meer

Gratis menstruatieproducten in damestoiletten op de campus

Dankzij leden van de Universiteitsraad zijn nu op vier plaatsen op de campus – voor…