Een muntje in de Trevifontein gooien, het Colosseum bezoeken of een wandeling over het Forum maken. Zomaar wat activiteiten die de gemiddelde toerist op het lijstje heeft staan tijdens een stedentrip naar Rome. Een lunch met een kardinaal bij de Nederlandse ambassadeur thuis, een rondleiding door de bibliotheek van het Vaticaan en 21 zelf meegebrachte boeken toevoegen aan diezelfde bibliotheek zullen op een stuk minder lijstjes voorkomen. Toch heeft Fien Post dit hele rijtje vorige week tijdens één bezoek aan Rome en Vaticaanstad afgevinkt. “Ik heb mezelf wel een paar keer moeten knijpen. Zit ik hier echt als 26-jarige masterstudent? Maar het was prachtig, heel bijzonder.”

Voortzetten Erasmus

Fien Vaticaan Sint Pieter Rome eigen foto-2021-05-30-12-19-35 (EM)
Fien in Vaticaanstad. Beeld door: Eigen foto

Hoe kom je als EUR-student terecht op dit soort locaties en in dit soort gezelschappen? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar juni 2020. In een interview met EM vertelde Jos Exler destijds over haar missie: het levenswerk van haar overleden man voltooien. Uitgever Willem Donker was begin deze eeuw namelijk begonnen met het vertalen van alle brieven van Erasmus. Maar vlak na het verschijnen van deel 16 overleed Donker.

Exler wist al snel wat haar te doen stond. “Mijn zoon is vroeg overleden, dus ik weet wel hoe je met verdriet om moet gaan”, vertelde ze vorig jaar. “Ik doe dat door de positieve dingen op te pakken die de persoon die overleden is graag nog had willen doen. Dat maakt je trots en geeft goede herinneringen. Dus ja, het voortzetten van de Erasmus-serie leek mij ook een goede rouwverwerking.”

Post maakt het afronden van de serie van dichtbij mee. Tijdens het schrijven van haar scriptie voor de International Bachelor History aan de EUR ontmoet ze Exler via een gemeenschappelijke vriend. Het duo raakt aan de praat over de serie boeken, het klikt ook op persoonlijk vlak en steeds vaker assisteert Post bij bijvoorbeeld de promotie van de Erasmus-serie. Sinds afgelopen oktober werkt ze vier dagen per week bij de uitgeverij van Exler, naast haar master Global History.

Gewoon een brief

ronald van raak afscheid tweede kamer erasmus politiek 24

Lees meer Erasmus

De muts van Erasmus past ons allemaal

Ronald van Raak is deze maand benoemd tot hoogleraar in de ‘Erasmiaanse waarden’. Hij…

Wanneer Post begint aan haar vaste dienstverband, zoekt Exler met de Erasmus-serie naar een nieuwe uitdaging. Want nadat Koning Willem-Alexander de boekenserie in Paleis Noordeinde als regent van de Stichting Praemium Erasmianum in ontvangst heeft genomen, wordt het lastig om nog een trapje hoger op de ladder te komen. Exler: “Wat komt na de koning? De paus, dacht ik toen. En Erasmus is ook te paard naar Rome gegaan.” Het tweetal besteedt veel aandacht aan de brief die ze naar Rome sturen, zelfs een bisschop leest mee. Exler brengt de brief persoonlijk naar de ambassade van Vaticaanstad in Den Haag en een aantal weken later komt, ook tot verrassing van Post, het verlossende antwoord. “Ze vonden het een eer als wij zouden komen. De wereld was ineens omgedraaid.”

Wat het bezoek extra bijzonder maakt, is dat de Vaticaanse bibliotheek normaal gesproken gesloten blijft voor toeristen en bezoekers. Post: “Het is een van de grootste bibliotheken ter wereld en het is zelfs niet bekend welke boeken ze precies hebben, zo groot is de collectie. Maar een boek komt niet zomaar in die collectie terecht.” Waarom de vertaalde werken van Erasmus dan wel een plekje krijgen? Exler moet het antwoord schuldig blijven. “Geen idee, misschien is het onze onbevangenheid? We hebben gewoon een brief gestuurd.”

Prosecco gedronken

Fien Vaticaan Sint Pieter Rome eigen foto-2021-05-30-12-19-03 2 (EM)
Beeld door: Eigen foto

Met de hele serie van 21 boeken in een rolkoffer vertrok het duo vorige week naar Vaticaanstad. Daar worden ze in het boekenwalhalla onder andere ontvangen door de kardinaal die de bibliotheek onder zijn hoede heeft en de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel. “Het was prachtig. Alles van goud, overal schilderingen. Elke muur en elk plafond heeft een betekenis. Dan is het bijzonder om een karretje met onze 21 boeken de bibliotheek in te zien rijden. Dat was ook een emotioneel moment voor Jos. Zo’n universeel instituut dat geïnteresseerd is in iets wat haar man heeft opgezet.”

Nadat de boeken overhandigd zijn en een plekje hebben gekregen in het Vaticaan, vertrekt het gezelschap naar het appartement van de ambassadeur voor een lunch. Het moment voor Post en Exler om de feitjes over Erasmus en de andere onderwerpen die ze hebben voorbereid zodat het gesprek niet stilvalt, over tafel te gooien. En die tactiek werkt. “Tuurlijk was de sfeer soms formeel. We hebben veel gesproken over het leven van Erasmus, de bibliotheek en het Vaticaan. Maar we hebben ook veel gelachen en prosecco gedronken. De sfeer was heel goed. Na afloop hoorden we dat de kardinaal nog niet vaak zo lang bij een lunch is gebleven. Hij vond de sfeer blijkbaar ook heel fijn, daarom bleef hij hangen. Dat is wel heel bijzonder.”

Terug in Rotterdam kijkt Post niet alleen met veel plezier terug op het Vaticaanse avontuur, maar kijkt ze samen met Exler ook al vooruit. Op zoek naar nieuwe plekken om de brieven van Erasmus en daarmee het gedachtegoed van de filosoof te kunnen verspreiden. “Een reis naar Venetië, dat wordt de volgende bestemming. En we willen naar het Torentje.”