Mogelijk mogen studenten van hogescholen en universiteiten vanaf 26 april weer één dag in de week onderwijs volgen op de campus. Of dat door gaat, wordt waarschijnlijk dinsdagavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt. Om verspreiding van het virus tegen te gaan wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gratis zelftests uitdelen, zodat studenten zichzelf voorafgaand aan het campusbezoek op vrijwillige basis kunnen testen.

Uit de enquête van Erasmus Magazine, die tussen afgelopen donderdag en maandag is ingevuld, blijkt dat 53 procent van de respondenten zich niet vrijwillig zou testen als ze ook zonder testen naar de campus mogen. Veertig procent zou zichzelf wel testen en 7 procent heeft nog geen keuze gemaakt (zie figuur).

‘Testen is het naarste ooit’

Dat lijkt in lijn met de resultaten uit de pilot aan de Avans Hogeschool waarbij maar dertig procent van de gevraagde studenten meedeed aan een proef om met zelftests naar de campus te mogen. Het idee om testen te verplichten laaide naar aanleiding daarvan op.

coronatest wattenstaafje neus coronavirus erasmus mc

Lees meer

Zelftests beschikbaar nadat het hoger onderwijs (hopelijk) open gaat

Het kabinet hoopt dat alle studenten en medewerkers zichzelf straks preventief testen…

Veelvoorkomende redenen waarom de studenten zichzelf niet willen testen zijn dat ze de test ‘te naar’ vinden, dat ze de huidige coronamaatregelen te overtrokken vinden of dat ze liever thuis onderwijs volgen dan voor die ene campusdag in de week een test doen. “Dagelijks testen is niet de oplossing, studenten willen niet meerdere keren per dag een staaf in hun neus hoeven duwen om het onderwijs op een normale manier te kunnen volgen”, schrijft een student.

Een ander: “Ik heb drie keer een coronatest moeten doen en het is een van de naarste testen ooit. Het is pijnlijk en echt vreselijk dus ik zou niet vrijwillig dat elke week willen, om eerlijk te zijn.” Een derde: “Zó graag hoef ik ook weer geen fysiek onderwijs.” Weer een ander: “Onnodig. Ik weet zelf wanneer ik met iemand in contact ben geweest die gevaarlijk kan zijn, of als ik verschijnselen heb. Dan ben ik verstandig genoeg om thuis te blijven.”

(tekst gaat verder onder de figuur)

‘Kleine moeite’

Ook noemen de studenten principiële argumenten zoals privacy-inbreuk, het recht op onderwijs en geen testmaatschappij willen. “Op deze manier wordt testen stapje voor stapje verplicht”, denkt een student. Ook noemen sommige studenten de kosten van de test als reden om het niet te doen (ter info: aan het zelftesten zit voor de student geen kosten verbonden) of dat ze al corona hebben gehad of gevaccineerd zijn.

Studenten die zichzelf wél willen testen, noemen het ‘een kleine moeite’ om de veiligheid van henzelf en medestudenten te garanderen. Anderen willen graag naar de universiteit. “Alles voor fysiek onderwijs”, “Ik ben mijn kamer nogal zat.” Of vinden het ‘wel zo sociaal’ naar anderen. Sommigen stellen wel als voorwaarde dat het niet teveel moeite moet kosten om aan de test te komen.

EUR-Corona_02

Lees meer

Te weinig zelftests? Toch college op de campus

Eind april volgen studenten weer één dag in de week offline college, hoopt het aan het…

Vinden studenten het een goed idee om zelftesten voorafgaand aan campusbezoek verplicht te maken? 34 procent van de studenten vindt van wel, 54 procent niet en 13 procent weet het niet. Stel dat het tot een verplichting zou komen, dan zou 53 procent meewerken om de campus op te kunnen, 40 procent zou zich nog steeds niet laten testen en daarmee de toegang tot de campus kwijt zijn en 8 procent weet niet wat het zou doen.

‘Medische apartheid’

De mensen die voor verplichten zijn noemen onder meer de veiligheid. “Ik zou alleen naar de campus komen als iedereen zich test. Als je ook mag komen als je niet getest bent, voel ik me onveilig.” In die context wordt het beschermen van risicogroepen als reden genoemd voor de verplichting. Daarbij denken de studenten onder andere aan ouders of docenten. “Sommige docenten zijn best oud, corona kan desastreus zijn voor hun gezondheid”, schrijft een van hen. Vaker genoemde voorwaarde is opnieuw: een goede infrastructuur voor de verspreiding van tests. Een andere student schrijft dat er wel iets tegenover al dat testen moet staan: minder coronamaatregelen op de campus.

Studenten die tegen zijn noemen argumenten als het recht op onderwijs en de integriteit van het lichaam en denken dat studenten de test wellicht bewust verkeerd af zouden gaan nemen, waardoor een schijnveiligheid veroorzaakt wordt. Anderen vrezen het risico op valspositieven als duizenden gezonde studenten verplicht zijn om zich de testen. Ze zien studenten niet als risicogroep of zien betere alternatieven: verplicht afstand en mondkapjes.  Een student ziet het als een slippery slope. Twee anderen noemen het ‘medische apartheid’.

Een van de studenten is het wachten zat en wil gewoon testen en naar college: “Maat, ik word k****rgek van thuiszitten. Geef school!”

De enquête over zelftesten is vanaf afgelopen donderdag gehouden en heeft tot en met maandagmiddag 12 uur opengestaan. Studenten zijn via verschillende interne kanalen en de website opgeroepen om deel te nemen. Aan de enquête deden 561 mensen mee, daarvan gaven er 465 aan EUR-student te zijn. In de analyse zijn alleen de EUR-studenten meegenomen.