Even snel een stemwijzer invullen om zo je politieke voorkeur te ontdekken. “Dat is een goed begin, maar toch zijn stemwijzers redelijk zwart-wit”, zegt de 22-jarige Papilaja, student aan de International Bachelor Communication and Media (IBCoM) die de podcast Stemcast maakte. “Je weet dan welke partij het beste bij je past maar je begrijpt nog niet goed waar een partij voor staat en wat de toekomstplannen zijn.” Het doel van Stemcast was dan ook om kennis over politiek op een leuke manier over te brengen. “Er zijn zo veel protesten en demonstraties tegen onder andere het coronabeleid gaande dat het juist nu belangrijk is om je echt te verdiepen.”
Dat sommige jongeren de politiek en verkiezingen omschrijven als stoffig of oubollig is zonde, vindt ook De Beer (masterstudent Molecular Medicine) die om die reden KiesAdvies maakte. “Uiteindelijk moet de politiek een representatie zijn van de samenleving.” Volgens haar is het noodzakelijk dat jongeren zich buigen over zaken als het leenstelsel en de huizenmarkt, onderwerpen die veel terugkwamen in de afleveringen van KiesAdvies. “Jongeren kunnen echt een verschil maken en de verhouding tussen jong en oud in de politiek rechttrekken door actief mee te beslissen.”
D66 het grootst in EM-peiling
In de EM-peiling bleek D66 de grootste partij. Ook kleinere partijen als Volt, JA21 en Bij1 doen het goed onder de 1134 respondenten in de universitaire gemeenschap in Rotterdam. De uitslag verbaast Papilaja niet. “Ook in mijn podcast is de aflevering over D66 het meest beluisterd. En dat de kleinere partijen in opkomst zijn, juich ik vooral toe. Ook die kunnen een verschil maken in de Tweede Kamer, al gaat het maar om een enkele stem.”
‘Ik werd verrast door de christelijke partijen’
Door het maken van de podcasts kwamen Papilaja en De Beer ook zelf tot nieuwe inzichten. Zij kijken nu anders anders aan tegen specifieke partijen. “Ik werd echt verrast door de christelijke partijen”, zegt De Beer. Zo sprak zij met Tim Kuijsten van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. “We hebben het over thema’s gehad als abortus en het homohuwelijk. Als je open het gesprek in gaat en goed naar elkaar luistert begrijp je elkaar soms beter dan je dacht.”
Ook Papilaja stak wat op van het maken van Stemcast. “Het verbaasde me bijvoorbeeld dat de PVV veel meer punten op papier heeft staan dan ik initieel dacht. Het gaat grotendeels over de islam maar het programma is wel erg uitgebreid en bevat zo’n vijftig pagina’s.”
Eigen voorkeur niet uitspreken
Om zo neutraal mogelijk te blijven bekende Papilaja in zijn afleveringen geen politieke kleur. “Zelf ben ik lid van Bij1. Ik heb in Stemcast mijn voorkeur niet explictiet uitgesproken, al kan ik niet voorkomen dat de toon van mijn stem soms mijn mening verraadt bij het stellen van vragen”, geeft hij toe.
Ook De Beer nam het objectief zijn serieus. “We hebben echt elke jongerenpartij een uitnodiging gestuurd en ik heb mijn eigen mening niet uitgesproken. Ik was er ook niet bang voor dat ik me te veel uit zou laten, want ik ben een zwevende kiezer en sta altijd al open voor verschillende meningen.”
‘Behandel de verkiezingen als een tentamen’
Een kwart van de studenten blijkt nog te twijfelen tussen verschillende partijen. Wat te doen als je nog geen idee hebt op wie te stemmen? Hoe dan ook wel naar de stembus gaan, zijn De Beer en Papilaja het eens. “Lees nieuwsverhalen van verschillende bronnen en probeer buiten je eigen bubbel te kijken”, zegt Papilaja. “En vooral: je moet het allemaal niet te snel willen doen. Behandel de verkiezingen als studeren voor een tentamen. Je hoeft het niet elk jaar te doen dus extreem veel tijd kost het niet.”