Student: Mayra Nassef (18, eerstejaars IBCoM)
Lockdownactiviteit: Gitaar spelen

Oorspronkelijk komt ze uit Egypte maar ze woonde haar hele leven in Dubai. “En sinds augustus in Rotterdam”, zegt Mayra. “Het was wel een gekke start. Helemaal in het begin was alles nog open en kon ik Rotterdam gelukkig nog net een beetje leren kennen. Maar in oktober gingen alle cafeetjes en restaurants dicht. Dat maakte het wel echt anders. Juist als je nieuw bent in een stad en mensen wil leren kennen, zijn cafeetje dé ideale plek. Even snel een koffietje drinken, dat gaat nu niet meer. En mensen die je nog niet zo snel kent nodig je toch wat minder snel thuis uit.”

Ritme door de war

“Dat was dus een behoorlijk domper. Ik kon natuurlijk ook niet naar college dus ook daar leer ik geen nieuwe mensen kennen. Alle colleges zijn thuis en online. In het begin was dat wel even wennen. Je leven ziet er ineens heel anders uit. Ik hoor dat veel studenten veel langer uitslapen. Ze komen pas hun bed uit als ze een online college hebben en daarna gaan ze weer verder slapen of de hele dag op hun mobiel zitten. Natuurlijk is dat heel verleidelijk maar het gooit wel je complete ritme door de war. Dat wil ik echt voorkomen.”

Schema boven bureau

Mayra4-aangepaste tweede foto

“Structuur is voor mij heel belangrijk. Dat helpt me ook om mentaal gezond te blijven. Die avondklok hakt er bij iedereen behoorlijk in. Daarom heb ik al vrij snel voor mezelf een heel dagschema opgezet met wat ik van uur tot uur doe. Ik zorg voor voldoende pauzes en tijd om te relaxen maar ik ben ook wel echt serieus bezig met mijn studie. Dat schema hangt nu boven mijn bureau en ik kijk er heel vaak naar. Het geeft echt houvast. Ik zet ook gewoon de wekker. Niet super vroeg maar om 9 uur. Een mooie tijd om de dag te beginnen en dan ben ik lekker uitgerust.”

Schrijf eigen liedjes

In haar ‘vrije tijd’ – als ze even niet studeert en geen online college heeft – maakt Mayra muziek. “Ik heb online een gitaar besteld en ik heb mezelf leren spelen via filmpjes op YouTube. Eerst wat simpele akkoorden maar het wordt steeds ingewikkelder. Echt zo leuk om te doen. Het houdt me op de been. Zingen doe ik er ook bij en ik schrijf mijn eigen liedjes. Eigenlijk doe ik dat nu iedere dag, in de middag als mijn schema me ‘vrij’ geeft. Oja, en ik leer Nederlands, ook online. Dat wilde ik eigenlijk pas in de zomer gaan doen, maar nu heb ik zoveel extra tijd dat ik er nu maar mee begonnen ben. Het gaat best goed hoor. Als ik naar Albert Heijn ga, kan ik al verstaan wat mensen tegen me zeggen. Dus dat is al heel wat.”

Vrienden ontmoeten doet Mayra ook nog wel maar wel op kleine schaal. “Gezellig thuis voor iemand koken of even samen theedrinken. Maar helaas niet in een cafeetje Hopelijk kan het over een tijdje allemaal weer. En dan gaat mijn leven in Rotterdam écht beginnen.”

Zsofia Kovi

Lees meer in deze serie

Goede gesprekken, zelfreflectie en liters thee helpen Zsofia de lockdown door

Hoe gaan EUR studenten om met de nieuwe rare werkelijkheid? En hoe hebben ze in deze…