Multifunctioneel onderwijsgebouw II naast polak Begane grond – paul de ruiter architects
Beeld door: Paul de Ruiter Architects

Architect Paul de Ruiter vroeg studenten wat ze zouden willen in hun studieomgeving. Antwoord: groen. En dat krijgen ze. De artist impressions doen denken aan een urban jungle die iedere zichzelf serieus nemende millennial in huis heeft. Grote plantenbakken in de algemene ruimte die optisch doorlopen tot buiten (wel met glas ertussen), veel hout en een afdak vol groen langs het gebouw. Een landschapsarchitect Haro koos speciaal groen uit Rotterdam. Bijvoorbeeld de gele anemoon, daslook en de schijnaardbei.

De functies van het 8.500 vierkante meter tellende gebouw en het verdere ontwerp hebben veel weg van een geüpdatete versie van het Polakgebouw, waar het gebouw naast komt te staan en dat De Ruiter ook ontwierp. Ook in het nieuwe ‘multifunctionele onderwijsgebouw’ is een open binnenruimte, die vooral als ontmoetingsplek zal fungeren. Dat is ook de ruimte waar het meeste groen te vinden is.

Op de begane grond zijn samenwerkruimtes en komt plek voor de Living Room waar studenten, eventueel met begeleiding van professionals, hulp kunnen krijgen bij mentale vragen of problemen. Die huiskamer zit momenteel in het Tinbergengebouw. “Of de Living Room in het nieuwe gebouw die in het Tinbergengebouw gaat vervangen is nog onduidelijk. Dat ligt ook aan hoe de verbouwingen van Tinbergen zullen verlopen”, zegt de directeur van Real Estate Services van de universiteit, Marijke Weustink.

40 miljoen euro

multifunctioneel onderwijsgebouw 2 naast polak gezien vanaf Plaza – paul de ruiter architects
Beeld door: Paul de Ruiter Architects

Op verdieping een tot en met zes zijn onderwijsruimtes. “Hoe hoger je komt in het gebouw, hoe stiller het wordt, is het idee”, zegt architect Paul de Ruiter. Marcel Quanz van Real Estate & Facilities: “Het zijn flexibele ruimtes die door middel van verschuifbare glazen wanden gemakkelijk groter of kleiner te maken zijn. Daarmee is het gebouw ook toekomstbestendig en kan het meegaan met de onderwijsvorm die in bepaalde jaren gangbaar is. Dat wil namelijk nog weleens veranderen.”

Het gebouw is volgens architect Paul de Ruiter volledig energieneutraal, een nadrukkelijke wens van de universiteit.Op het dak komen zonnepanelen en het krijgt een speciaal energiezuinig ‘Powered by Nature’-ventilatiesysteem, dat met behulp van de wind en de zon het gebouw ventileert. Het is het eerste onderwijsgebouw dat werkt met dit systeem.

De naam van het nieuwe gebouw zal op een later moment bekendgemaakt worden, laat Weustink weten. “De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten. Dit past geheel in het programma Campus in Ontwikkeling waartoe het CvB jaren geleden heeft besloten.” In maart moet de eerste paal de grond in, het project wordt uitgevoerd door Paul de Ruiter Architects en BAM Bouw en Techniek-Projecten.

Correctie (4 februari, 9.26 uur)

Een medewerker van de universiteit noemde het ventilatiesysteem in een eerdere versie van dit artikel het ‘Earth, Wind and Fire’-systeem, dat blijkt niet te kloppen en is daarom uit het stuk gehaald. De enige juiste benaming is ‘Powered by Nature’.