Hoe lang ben je beschermd tegen het coronavirus nadat je gevaccineerd bent?

“Dat weten we nog niet precies. Tienduizenden mensen die een half jaar geleden het vaccin kregen, worden gevolgd om te zien of zij nog beschermd zijn. Tot nu toe zijn ze dat in ieder geval wel. Het kan zijn dat het vaccin een jaar lang beschermd, maar misschien ook wel veel langer.”

Bron: youtu.be

Moeten we ons zorgen maken over gemuteerde varianten van het virus?

“Ik maak me een klein beetje zorgen. Het is normaal dat er mutaties plaatsvinden in virussen. Soms zijn deze mutaties niet zo actief, maar de Britse variant is een stuk besmettelijker. Gelukkig werkt het vaccin ook tegen deze variant.”

Kan het vaccin bijwerkingen hebben op de lange termijn?

“Veel mensen zijn hier bang voor omdat het vaccin in een korte tijd ontwikkeld is. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Risico’s op de lange termijn zijn zeer zeldzaam. RNA, de stof die in het vaccin zit, wordt binnen een dag afgebroken en reageert niet met de genetische code van je lichaam. Ook zijn er tot nu toe nog geen problemen gevonden als het gaat om vruchtbaarheid. Maar meer daarover zal de komende maanden duidelijk worden.”

Heeft u tips hoe je kan omgaan om met sceptici in je omgeving, die niet in het virus geloven of zich niet aan de maatregelen willen houden?

“Het is belangrijk om veel met elkaar in gesprek te gaan. Soms zit er een reden achter waarom iemand sceptisch is of regels niet opvolgt. Vraag aan elkaar wat er allemaal speelt. Soms zijn mensen eenzaam of hebben ze financiële problemen. Ze proberen dan een uitweg te zoeken. Probeer veel aandacht te hebben voor elkaar en help elkaar om problemen op te lossen.”

Je hebt onderhand een celebrity-status gekregen, met een nog drukkere agenda als gevolg. Hoe zorg je ervoor dat je energiek blijft in je drukke dagelijkse leven?

“Ik zorg er voor dat ik genoeg slaap krijg. In het weekend probeer ik acht uur per nacht te pakken. Helaas is dat doordeweeks wat lastiger voor mij. Daarnaast heb ik ontzettend veel plezier in het werk wat ik doe. Ik ontmoet veel nieuwe mensen en krijg veel mooie kansen aangeboden. Dat geeft me veel energie. Maar het is niet mijn doel om een soort beroemdheid te worden. Na de crisis verdwijn ik weer uit beeld.”

Wanneer kunnen we weer terug naar ons normale leven?

“Het is heel belangrijk om vooruit te blijven kijken. De overloop van ziekenhuizen wordt gestopt wanneer alle ouderen boven de 60 jaar gevaccineerd zijn. Het gaat om zo’n 3,5 miljoen mensen en als alles volgens planning verloopt zijn zij tegen het einde van april geprikt. Daarna volgt de rest. Ik hoop dat we rond het einde van de zomervakantie weer ons normale leven kunnen leiden.”