“Ik heb een geheimhoudingsverklaring getekend, daarom moet ik er goed op letten dat wat ik zeg geen gevoelige inhoud heeft”, waarschuwt Machteld een aantal keer voordat ze over haar coschappen begint te vertellen. Drie weken lang liep ze mee met, onder andere, Ernst Kuipers, de voorzitter van de Raad van Bestuur van het grootste ziekenhuis van Nederland en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, om maar een paar van zijn taken te noemen. “Hij maakt wel tijd vrij om je vragen te beantwoorden maar vanwege zo’n druk schema moet je soms genoegen nemen met een wat korter antwoord, voordat zijn persoonlijke secretaresse hem naar de volgende afspraak roept.”

Geen standaarddagen

“Ik hoorde via via van iemand die coschappen ging lopen bij de raad van Bestuur van het Erasmus MC, dat was voor het blok sociale geneeskunde. Dat leek me heel interessant, dus ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en heb de Raad van Bestuur maar gewoon benaderd met de vraag of er plek voor mij was om mee te lopen.”

En dat mocht: van 5 tot en met 22 oktober liep Machteld mee met een van de belangrijkste partners van het kabinet in de coronabestrijding. “Ik zou moeilijk een standaarddag kunnen beschrijven, de dagen zijn ontzettend wisselend. Maandag en donderdag heeft Ernst Kuipers wel standaard die persconferenties.”

Naast de drukke schema’s van Kuipers waren ook de dagen zelf heel lang: “Zijn dagen zijn echt van acht uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Zo lang ben ik meestal niet gebleven, dan ging ik rond een uur of zes naar huis.”

Machteld van Rooijen en Ernst Kuipers

Nieuwe inzichten tijdens bestuursoverleg

Wat heeft Machteld nog meer erg verrast? “Een ziekenhuis is een soort bedrijf, dus je moet denken aan financiën, maar ook aan de nieuwbouw, noem maar op. Ik vind het bewonderenswaardig om te zien hoeveel de Raad van Bestuur van alles af moet weten. Ondanks dat waren ze ontzettend goed op de hoogte van alle zaken. Natuurlijk zijn ze nu veel bezig met de coronacrisis, maar tijdens zo’n dag ga je echt van de hak op de tak en je moet daardoor heel snel kunnen switchen tussen onderwerpen.”

Machteld was regelmatig aanwezig bij het bestuursoverleg van het Erasmus MC. “Ernst Kuipers zit natuurlijk niet in zijn eentje in de Raad van Bestuur.  Die bestaat uit een team van vier mensen die allemaal ontzettend hard werken.”

De overleggen waren erg leerzaam, vertelt ze. “Je merkt dat er ontzettend veel samenhangt. Het ziekenhuis moet met zoveel andere organisaties samenwerken. Mensen kunnen soms bijvoorbeeld niet meteen naar een verpleeghuis vanwege een capaciteitsprobleem of anderszins, waardoor ze weer langer in het ziekhuis moeten blijven. Dat moet allemaal geregeld worden.”

Unieke ervaringen

Machteld van Rooijen en Ernst Kuipers

Tijdens haar coschappen maakte Machteld veel mee wat andere geneeskundestudenten niet snel zullen tegenkomen. Zo stond ze zelfs op het helikopterdek van het ziekenhuis. “Dat was inderdaad erg leuk. De NRC wilde voor een artikel een fotoreportage maken. De fotograaf vroeg of dat op het heli-dek mocht. Je ziet ook achter mij op de foto dat Kuipers aan het poseren is. Normaal is het helikopterdek helemaal niet toegankelijk voor studenten.”

Binnen het ziekenhuis wordt er veel aan gedaan om alle medewerkers op de hoogte te houden van de nieuwe maatregelen en ontwikkelingen rondom Covid-19 in het ziekenhuis: “Ze organiseren livestreams, dat is dan vooral intern, waarbij medewerkers vragen kunnen stellen die vervolgens door experts worden beantwoord.”

Telefoontjes naar Hugo de Jonge heeft Machteld niet gehoord, wel naar een aantal andere schakelfiguren in de coronacrisis, maar hier mag ze vanwege haar geheimhoudingsplicht niks over zeggen. Ze heeft wel een werkbezoek van Jesse Klaver meegemaakt: “Hij kwam langs op de intensive care, en daarna bij de Raad van Bestuur, toen heb ik hem ook even ontmoet.”

Ook de persaandacht is geen dagelijkse kost voor een geneeskundestudent. “De persconferenties waren erg indrukwekkend. Er waren veel camera’s van verschillende nieuwszenders, dat was heel gaaf om te zien.”

En al die keren dat Kuipers bij Jinek aan tafel schoof, was Machteld daar ook bij? “Nee, zijn dagen waren ontzettend lang en toen hij in de avond nog naar Jinek ging, heb ik dat later thuis teruggekeken.”