“Ik merkte dat veel studenten het eerste jaar al meteen bezig zijn met commissies en lid worden van verenigingen”, begint Alycia over haar tijd op de Erasmus Universiteit. “Ik ging daar automatisch heel erg in mee. In mijn derde jaar deed ik een bestuursjaar bij de studievereniging In Duplo en daarna merkte ik dat het gewoon te veel was geweest.” Ze kreeg aan het einde van haar derde jaar van de studie rechten en economie een burn-out, ze voelde zich moe en was vaak chagrijnig. “Je hoort wel eens dat mensen bij een burn-out ineens instorten en niks meer kunnen, bij mij ging het juist heel geleidelijk. Ik herkende de symptomen wel, maar je denkt al gauw dat het allemaal wel zal meevallen.”
Richting het einde van haar bestuursjaar merkte ze dat ze tegen de randjes aan begon te lopen: “Toen ik in juni het stokje over had gedragen aan het nieuwe bestuur had ik eindelijk een paar maanden rust. Toen heb ik ook echt zo min mogelijk gedaan. De meeste vakken had ik al gehaald en ik hoefde nog maar een paar dingen van mijn studie af te ronden.”

Tijdens deze rustige maanden probeerde Alycia bij te komen. In oktober begonnen de meeste studenten uit haar jaar hun stages, zo ook Alycia. “Dat was niet slim, ik was nog helemaal niet klaar om weer te beginnen. Ik werd elke ochtend misselijk wakker en sloeg mijn ontbijt dan over om vervolgens nog steeds misselijk op mijn stageplek te verschijnen.” Omdat iedereen om haar heen doorging met zijn studie en stage kreeg ze zelf het gevoel dat ze ook door moest. “Dat heb ik niet slim aangepakt, ik had veel meer rust moeten nemen. Als ik meer rust had genomen had ik beter kunnen herstellen. Ik word nog steeds snel misselijk bij teveel stress bijvoorbeeld. Gelukkig kan ik dingen nu veel beter relativeren, dus het gebeurt niet vaak meer.”
Student Wellbeing Week
Via het platform Are you OK out there? stimuleert de universiteit studenten om te letten op hun welzijn. Hier kun je terecht als je hulp nodig hebt bij het omgaan met bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of gebrek aan motivatie om te studeren.
Van 1 t/m 6 november organiseert de Erasmus Universiteit de Student Wellbeing Week. De hele week zal in het kader staan van het welzijn van studenten met onder andere webinars en yogalessen.
Achteraf baalt Alycia dat ze niet naar een studentenpsycholoog is geweest. “Ik onderschatte mijn problemen heel erg. Een beetje stressproblematiek, dat heeft iedereen toch wel?” Er werd onder studenten ook niet veel over gepraat. “Maar als ik kijk hoeveel wij deden dan denk ik zeker niet dat ik de enige ben geweest die met veel stress zat. Net als veel bestuursleden was ik vaak van ‘s ochtends tot ‘s avonds bezig met mailtjes sturen en vervolgens stonden we in de avond in de kroeg. Dat maandenlang volhouden, en ook in het weekend nog werken of studeren, kan niet gezond zijn. Ik denk alleen wel dat er een hoop studenten zijn die hierbij niet, zoals ik, over hun eigen grenzen zijn gegaan.”
Dat er destijds weinig over deze problemen gepraat werd op de universiteit en onder studenten zorgde ervoor dat ze hun problemen vaak niet serieus namen, denkt Alycia. Iedereen studeert door en geniet van het studentenleven: “Het is natuurlijk je studententijd, je wilt graag met iedereen meedoen.” Dit vormt volgens haar het grootste gevaar, dat studenten niet kunnen inschatten wanneer ze over de grens gaan. “Het is heel belangrijk om naar je eigen lichaam te blijven luisteren. Ik merkte dat ik steeds een beetje minder blij werd, steeds wat minder energiek, naar deze signalen had ik beter moeten luisteren.”
3 tips van Alycia voor studenten:
- Luister naar je lijf
Check tussendoor eens of je jouw schouders of kaken aanspant, en hoe snel je ademhaling gaat. - Kom erachter wat je wilt, en wie je bent
Niets zo vermoeiend als continu nieuwe dingen doen, zonder duidelijk te hebben waarom je ze doet. - Bewaak je eigen grenzen
Als student hangen er geen levens af van wat je doet, durf daarom eens voor jezelf te kiezen.
Daarom heeft ze inmiddels het platform BeatUs opgericht. “Ik hield op mijn studievereniging een presentatie waarbij ik mijn stressproblematiek naar voren liet komen, en toen waren er een aantal studenten die naar me toe kwamen en vertelden dat zich in mijn verhaal herkenden. Er werden ook opmerkingen gemaakt dat het heel fijn was dat iemand zich zo open durfde te stellen en erover durfde te praten.” Dat is ook meteen het doel van BeatUs: studenten aan het praten krijgen. Vooral met elkaar, zodat problemen aan het licht kunnen worden gebracht. “De grootste valkuil is echt die onderschatting. Je kunt beter te vroeg aan de bel trekken dan te laat. Neem dan een paar dagen extra rust en begin pas weer als je merkt dat het weer goed gaat. Heel belangrijk: luister naar je lijf.”

Met Alycia zelf gaat het inmiddels weer een stuk beter. Sinds september werkt ze bij KPN in het Young Talent Program en daar heeft ze het erg naar haar zin. “Als je ergens stress van krijgt is het als je iets moet doen wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Gelukkig heb ik iets kunnen vinden wat heel goed bij me past.” Stress bij studenten ontstaat vaak ook omdat ze niet weten wat ze precies willen: “Los van de studiestress hebben studenten vaak nog extra stress omdat ze niet goed weten waarom ze iets doen.” Hier besteedt ze ook aandacht aan op haar site BeatUs-Students.nl, hier vind je onder andere een cursus die aandacht besteed aan keuzestress. “Het is heel belangrijk om je kernwaarden op orde te hebben, dat is een van de eerste stappen. Aan de hand hiervan kom je er vanzelf achter wat je belangrijk vindt en welke richting je op moet gaan. Wanneer je dat duidelijk hebt voor jezelf word je vanzelf rustiger in je hoofd, en is keuzes maken een stuk makkelijker.”
Ik vind het een mooi initiatief, het stimuleert de dialoog en juist dat is belangrijk. Een deel van het probleem zit hem ook in de cultuur, moe worden van dagen op je luie kont weinig relevante mailtjes sturen en dan savonds zuipen,en een paar uurtjes in de boeken zitten in ’t weekend. Het is wellicht ook een kwestie van prioriteiten, is afhaken en relativeren, maar dat is juist zo moeilijk op de betreffende leeftijd.
Reageren niet meer mogelijk.