Eerder deze week ontvingen RSG en SSR een gedeelde prijs van 5000 euro , voor het beste idee om studenten te overtuigen van het belang van de coronamaatregelen. Geïnspireerd door het initiatief besloot de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV) alvast aan de slag te gaan met het meest haalbare idee: het uitdelen van ‘coronapakketten’ aan studentenhuizen.

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb is aanwezig. Samen met Puck de Waal en Lotte van den Bergh, Preses en Ab Actis van de RKvV, hangt de burgemeester een in het oog springend rood bord op het raam van een studentenhuis in Kralingse Zoom, met de tekst: ‘Samen tegen corona. Dit is een studentenhuis, hier respecteren wij de maatregelen.’ Vervolgens pakken de aanwezigen samen het pakket uit, dat bestaat uit onder meer mondkapjes, allesreiniger en een aantal stickers met teksten als ‘minimaal 13 bier afstand’.

Geïsoleerd

coronapakketten_rkvv_aboutaleb_milena chopova (19)
De inhoud van het coronapakket Beeld door: Milena Chopova

Laura Nieberg (master Quantitative Finance) vindt het een eer dat haar studentenhuis het eerste huis in Rotterdam is dat vandaag het coronapakket ontvangt. “Ik denk dat het goed is als de gemeente met studenten samenwerkt in plaats van de maatregelen van bovenaf oplegt”, vindt ze. “Studenten hebben zelf ook goede ideeën om verspreiding van het virus tegen te gaan en wij begrijpen het studentenleven het beste, omdat we er zelf middenin staan.”

Samen met haar zeven huisgenotes houdt ze de ontwikkelingen rondom het virus nauwlettend in de gaten. “Het heeft veel invloed op ons dagelijks leven. We zijn heel scherp op klachten en kijken week na week wat we wel en niet kunnen doen qua afspreken met mensen, en daar houden we ons allemaal aan. We hebben één keer met z’n allen in quarantaine gezeten, het was best pittig om tien dagen lang niemand face-to-face te spreken. Je bent dan letterlijk geïsoleerd. Ik ben heel blij dat de universiteit online onderwijs aanbiedt, zodat je in elk geval een dagbesteding hebt.”

Creatieve oplossingen

Lotte en Puck van de RKVV zijn blij dat de burgemeester openstaat voor de initiatieven van studenten. “Studenten hebben behoefte aan een plek om met vrienden samen te komen, zonder daarbij de maatregelen uit het oog te verliezen”, vertelt Lotte. “Met deze actie hopen we te laten zien dat we het als studenten belangrijk vinden om het aantal besmettingen terug te dringen.”

Als het gaat om oplossingen, stelt ze voor dat er meer plekken beschikbaar komen waar studenten op een veilige manier kunnen samenkomen. “De maatregelen zijn begrijpelijk, maar door het verbieden van samenkomsten, zie je vaak dat mensen thuis bij elkaar komen. Dan wordt het een stuk lastiger om de controle te houden. Er zijn veel grote ruimtes die nu leegstaan. Het zou mooi zijn als we deze zouden kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een borrel te organiseren.”

coronapakketten_rkvv_aboutaleb_milena chopova (9)
Beeld door: Milena Chopova

Borrelen in het museum

Burgemeester Aboutaleb is blij dat studenten zelf met ideeën komen om het groeiende aantal positieve coronatesten terug te dringen. “Het is goed om te kijken naar wat er nog wél mogelijk is”, laat zijn woordvoerder weten. “Afgelopen maandag bij Jinek stelde iemand bijvoorbeeld voor om musea beschikbaar te stellen als alternatieve ontmoetingsplek. De kroegen sluiten om 22:00, maar musea niet, dus waarom zouden we geen borrel organiseren in een museum?”