Discriminatie

Vorige week woensdag stuurde het Eurekaweekbestuur een vacature rond naar alle EUR-studenten voor bestuursfuncties van Eurekaweek 2021. Boven de Nederlandstalige mail stond de tekst DUTCH STUDENTS ONLY’. Internationale studenten wonden zich daarover op. Ze vonden de kop ongepast. Sommigen spraken over discriminatie.

Chief Diversity Officer Semiha Denktaş reageerde ook kritisch op de vacaturetekst. De vacature is ‘niet in de geest van de Eurekaweek’ en heeft geen basis in het beleid van de EUR, antwoordde ze op vragen van EM over de vacature. “Binnen de EUR mag taalbeheersing worden beschouwd als onderdeel van de selectiecriteria, mits het relevant is voor de functie. Maar de EUR heeft nooit vacatures uitgeschreven op basis van nationale afkomst of burgerschap”, aldus Denktaş.

Eurekaweek 2020_interactief spel in de stad 3

Lees meer

Echt? DUTCH STUDENTS ONLY?

Geneeskundestudent Ferayed Hok schrok van een mail van de universiteit, waarin opgeroepen…

Onhandige woordkeuze

Voorzitter Eurekaweek Sander Doude van Troostwijk benadrukt dat er absoluut geen sprake is van discriminatie. “We hebben de kop gekozen uit praktische overwegingen. Het is inderdaad een onhandige woordkeuze, maar daarmee bedoelden we dat we Nederlands sprekende studenten zochten”, vertelt hij. Het spreken van het Nederlands is volgens Doude van Troostwijk van belang omdat ‘het bestuur in een omgeving zal werken waar Nederlands wordt gesproken’.

Na de kritiek bood het bestuur vrijdag via hun sociale mediakanalen excuses aan voor ‘de ongelukkige woordkeuze’ en lieten ze weten dat ook buitenlandse studenten die geen Nederlands spreken welkom zijn om te solliciteren. Om internationale studenten een kans te geven heeft het bestuur de vacature verlengd tot en met maandag.