De video is opgenomen door een Canadese student die studeert in Guelph, een voorstad van Toronto. Vervolgens verscheen de video op het Instagramaccount studenten.memes. In de video wordt gebruik gemaakt van andere software dan ProctorExam, dat door de EUR wordt ingezet. De essentie is echter hetzelfde: de student wordt tijdens het maken van het tentamen gefilmd en kan zijn browserscherm niet verlaten.

Voor het valsspelen heeft de fraudeur een telefoon, een videokabel, een televisie en een paar handige huisgenoten nodig, zo laat de Canadese student zien in het filmpje. De kabel verbindt de laptop met de tv en de huisgenoten kijken op die tv mee met de vragen. Met Google of de studieboeken zoeken zij de antwoorden op, en die sturen ze via een chatapp naar de student, die de telefoon rechtsonder tegen zijn laptopscherm aan gezet heeft. De webcam ziet de telefoon niet, en de student kan de antwoorden overtypen uit de chatapp.

De bewuste Tiktokvideo Bron: youtu.be

Niet zomaar verslagen

Daniel Haven, CEO van ProctorExam, kan soortgelijke fraude met zijn software niet uit sluiten. “Maar de student moet aan het begin van het tentamen met de laptop zijn hele kamer laten zien, dus dan vallen zo’n tv en huisgenoten al snel op”, zegt Haven, die zich niet al te veel zorgen maakt over de video. Als de student slim genoeg is om zijn huisgenoten een kamer verderop te posteren, heeft Haven nog een ander middel in petto. “Bij sommige tentamens laten we de mobiele telefoon vanaf een andere hoek ook meekijken. Als er dan een telefoon tegen het laptopscherm staat, valt dat meteen op.”

Ook als de opleiding niet voor de optie met telefoonsurveillance kiest (en dat doen niet alle opleidingen van de EUR), dan is ProctorExam nog niet zomaar verslagen. “De student zal dan vaak naar rechtsonder kijken. Dat is iets dat ons opvalt.  Dat geven we vervolgens door aan de opleiding.”

Verrassend hoog cijfer

Daarmee is spieken nog niet bewezen, maar als het vreemde gedrag bijvoorbeeld samenvalt met een verrassend hoog cijfer, kan dat wel leiden tot een gesprek met de student. Of een student ook bestraft kan worden, is een afweging die de examencommissie moet maken. “Wij leveren alleen bewijsmateriaal”, aldus Haven.

Onlangs werden bij de Rotterdam School of Management tientallen studenten bestraft omdat ze bij een of meerdere online tentamens antwoorden hadden uitgewisseld via een groepschat. Dat ging echter om een tentamen zonder proctoringtechnologie.

viber app telefoon

Meer tentamenfraude

Grote chatgroep voor spiekende RSM-studenten was maand lang actief

Enkele studenten moeten van de examencommissie de opleiding verlaten, bij tientallen…